Potrebno je:
- 30 lista zelja
- 200 g pirinča
- 1 glavica crnog luka
- čen belog luka
- šargarepa
- 1 celer
- 1 paškanat
- 2 krompira
- 1,5 kašičica soli
- pola kašičice bibera
- 100 ml ulja
- 100 paradajz pirea
- 200 ml vode
Priprema:
U toplu vodu potopite pirinač, pa očistite povrće.Onda potopite zelje u vruću vodu da omekša. Propržite sitno seckan crni i beli luk, pa dodajte šargarepu, celer, paškanat i krompir. Prodinstajte omekšali pirinač na malo vode, pa začinite i skinite sa vatre. Ocedite zelje od vode. Stavljajte na tanjir po dva, tri lista, pa kašikom sipajte fil. Uvijte sarmice. Prvo skuvajte listove zelja pa uvijene sarmice. Pokrijte sa listovima. Zatim, razmutite paradajz pire sa vodom, pa prelijte sarmice. Na kraju ih zapecite u rerni.