ODLIČAN JE I KAO UMAK, A JOŠ BOLJI KAO NAMAZ Originalni recept za humus, ljudi poludeli za njim | Lajk.rs

Humus je jedno od najpoznatijih jela Bliskog istoka koje je postalo popularno u zapadnoj ishrani. Naziv „humus“ dolazi od arapske reči ḥummuṣ, što znači „leblebije“, dok puno ime jela glasi ḥummuṣ bi ṭaḥīna, što znači „leblebije sa tahinijem“. Iako postoji nekoliko teorija o njegovom poreklu, nije poznato tačno kada i gde je nastao prvi recept. Humus je veoma rasprostranjen u zemljama poput Izraela, Palestine, Jordana i Egipta.

Osnovni sastojci humusa – leblebije, susam, limun i beli luk – vekovima su korišćeni u Egiptu i na Levantu, a prvi zapisi o sličnim jelima potiču još iz 13. veka u Egiptu.

Humus se obično koristi kao namaz, ali je i sjajan umak za meso, povrće, pa čak i pomfrit. Može se koristiti za punjenje kuvanih jaja, pečenog krompira, tikvica i paprika, a odlično se kombinuje sa svim vrstama mesa i ribe.

Sastojci:

 

  • 250 g kuvanih leblebija
  • 1 čen belog luka
  • 2-3 kašike vode (ako ste kuvali leblebije i ne koristite one iz konzerve, idealno je da to bude voda koju ste koristili za kuvanje)
  • ¼ šolje limunovog soka
  • ¼ šolje tahinija (kupovnog ili, još bolje, domaće tahini paste)
  • ½ kašičice mlevenog kumina
  • 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • so, mlevena paprika i biber po ukusu

 

Priprema:

Pročitajte još...  SVIMA ĆE USPETI Klasičan rižoto se pravi za tili čas i lako kombinuje sa raznim sosevima, definitivno vas neće razočarati | Lajk.rs
Molimo sve portale, ako kopirate članak sa našeg portala, navedite nas kao izvor informacije. ✅