Ako želite da napravite jednostavne i zdrave palačinke, ovaj recept od samo dva sastojka je odličan izbor. Lagane su, brzo se pripremaju i ne sadrže dodatni šećer ni gluten. Idealne su za doručak, međuobrok ili lagani desert, a gotove su za nekoliko minuta.
Osim što su ukusne, ove palačinke su bogate vlaknima, kalijumom i antioksidansima i pomažu u regulaciji krvnog pritiska, snižavanju holesterola i održavanju zdrave telesne težine, piše Express.
Sastojci:
- Jedna zrela banana
- Dva velika jaja
- Puter ili biljno ulje za pečenje
- Preliv po želji (borovnice, jogurt, cimet, med, javorov sirup, granola)
Priprema:
Ogulite bananu i zgnječite je u činiji sa viljuškom dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica. U drugoj činiji lagano umutite dva jaja, zatim ih dodajte zgnječenoj banani i dobro promešajte dok se smesa ne sjedini. Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i dodajte komadić putera ili nekoliko kapi biljnog ulja.
Kada je tiganj vruć, ulijte oko dve kašike smese za svaku palačinku. Pecite palačinku otprilike minut s jedne strane – ivice bi trebalo lagano porumeniti. Pažljivo okrenite palačinku pomoću tanke lopatice i pecite još minut ili dvia dok i druga strana ne dobije zlatno-smeđu boju. Ponovite postupak s ostatkom smese.
Ako ne pojedete sve odjednom, palačinke možete spremiti u frižider gde mogu stajati nekoliko dana. Pre konzumacije ih podgrejte u mikrotalasnoj.