Kardiovaskularne bolesti predstavljaju najveći uzrok smrtnosti širom sveta, sa procenjenim 17,9 miliona smrtnih slučajeva godišnje, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Krvni sistem posebno je osetljiv na našu ishranu, a određene namirnice mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Pravilna ishrana jedan je od ključnih faktora za produžavanje života.
Kardiološkinja Lauren Boldvin ističe šest namirnica koje treba „izbegavati po svaku cenu“ kako bi se smanjio rizik od srčanih bolesti, a među njima se nalaze i neke namirnice koje su veoma popularne u Hrvatskoj.
Brza hrana, naročito zamrznuti obroci koji se prže, sadrži velike količine natrijuma i nezdravih masti. Iako imaju dug rok trajanja, oni smanjuju nivo dobrog kolesterola i povećavaju loš kolesterol.
Međutim, ako kokice pripremite bez ulja, sa minimalnim količinama soli i u malim porcijama, neće predstavljati problem za vaše zdravlje.