ZATAR PILETINA SA PIRINČEM Sočan i zasitan obrok, a božanstven začin mu daje poseban šmek | Lajk.rs

Držite teglu Zatar začina u kuhinji i uvek ćete imati brz i ukusan način da poboljšate svoja jela tokom radne nedelje. Zatar je široko dostupan, aromatičan mešavina sušenih začinskih biljaka, susamovih semena i sumaka, koja instantno dodaje živahnost hrani, a savršeno se slaže sa piletinom.

U ovom receptu za piletinu i pirinač, Zatar igra dvostruku ulogu – prvo začini jasmin pirinač (ili drugi dugozrni pirinač), a zatim daje posebnu notu hrskavim pilećim batacima. Pospite iseckanim bademima za hrskavost i semenkama narandže za osvežavajuću svetlost, i dobićete jelo koje je istovremeno elegantno i izuzetno.

Ovo jelo nije samo savršen izbor za porodične obroke tokom nedelje, već je i potpuno prikladno posluženje za goste.

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja

     

  • 4 pileća bataka sa kožom i kosti

     

  • 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera

     

  • 1 3/4 kašičice soli

     

  • 1 kašika sitno iseckanog belog luka (oko 3 čena)

     

  • 1 šolja jasmin pirinča, opranog

     

  • 4 kašike tostiranih iseckanih badema, podeljeno

     

  • 1 1/2 kašike Zatar začina, podeljeno

     

  • 2 kašike semena narandže

     

  • Sitno iseckani sveži peršun, za dekoraciju (opciono)

     

  • Četvrtine limuna, za serviranje

Priprema:

Zapeecite piletinu. Zagrejte rernu na 175°C sa rešetkom u gornjoj trećini. Zagrejte ulje u velikoj, dubokoj, rerni bezbednoj tavi na srednjoj temperaturi. Pospite piletinu biberom i 1 kašičicom soli. Stavite piletinu, kožom prema dole, u vruće ulje. Kuvajte, bez mešanja, dok koža ne postane zlatno smeđa i lako se odvoji od tave, oko 8 do 10 minuta. Okrenite, i kuvajte još 1 do 2 minuta dok dno ne postane blago smeđo. Prebacite piletinu na tanjir.

Pripremite beli luk i pirinač. Dodajte beli luk u tavu; kuvajte, mešajući stalno, dok ne postane mirisno, oko 30 sekundi. Dodajte 1 3/4 šolje vode, pirinač, 2 kašičice badema, 1 kašiku Zatar začina i preostalih 3/4 kašičice soli. Stavite piletinu, kožom prema gore, u mešavinu pirinča. Pustite da provri na visokoj temperaturi. Pokrijte tavu aluminijumskom folijom ili poklopcem pogodnim za pečenje u rerni.

Ispecite piletinu i pirinač. Pecite dok pirinač ne postane samo nežan i termometar umetnut u najdeblji deo piletine ne pokaže 74°C, oko 20 minuta. Uklonite tavu iz rerne i otkrijte je. Povećajte temperaturu rerne na grill (brojl). Pospite piletinu preostalom 1/2 kašikom Zatar začina. Pecite pod grillom dok piletina ne postane hrskava, oko 4 minuta.

Dekorisanje i serviranje: Probijte pirinač viljuškom. Na vrh stavite semena narandže i preostale 2 kašičice badema. Dekorišite peršunom i poslužite sa četvrtinama limuna.  

 

 

 

@moja.Lajk.rs Hrskava piletina sa krompirom u sosu od tartufa Sastojci: 400g pilećeg fileta 500g krompira 100g kulena Peršun So, biber Ulje Sos: neutralna pavlaka, pola kašičice seckanog crnog tartufa, so Priprema: 1. Pileći file iseći na šnicle, izlupati, filovati kulenom i rolovati u male rolate. Peći 20 minuta na 190°C. 2. Krompir iseći, preliti uljem, dodati peršun, so, biber i pola čaše vode. Peći 20 minuta na 200°C. 3. Dok se krompir peče, pripremiti sos: u posudi pomešati neutralnu pavlaku, crni tartuf i so. 4. Kada se piletina ohladi, iseći je na kriške. Na pečeni krompir preliti sos, dodati piletinu i zapeći još 5 minuta. 5. Poslužite i uživajte u harmoniji ukusa! #mojatrpeza #Lajk.rs #kuhinja #kuhinjarecepti #recepti #piletinausosu #tartufi #hrana #fyppppppppppppppppppppppp #foruyou #foryoupagе #viral_video #viralvideos ♬ original sound – Moja Lajk.rs

 

 

Pročitajte još...  ITALIJANSKI KREM OD PISTAĆA Savršeni namaz za kroasane i deserte, ovakav do sada niste jeli | Lajk.rs
Molimo sve portale, ako kopirate članak sa našeg portala, navedite nas kao izvor informacije. ✅