Ovu ribu ne treba da jedete, iako se prodaje u svim supermarketima: Jeftina je, ali nutricionisti savetuju da je izbegavate – Lajk.rs

300x250 vavada 3

Riba koju često nalazimo po niskoj ceni u marketima mogla bi da krije više nego što mislite. Iako izgleda bezazleno i lako se priprema, nutricionisti i stručnjaci za bezbednost hrane sve češće upozoravaju na potencijalne rizike povezane s poreklom i načinom uzgoja ove vrste. Posebno se pod lupom našao pangasius – riba koja dolazi iz industrijski zagađenih voda jugoistočne Azije, a koja zbog svoje pristupačne cene lako završi na trpezama širom sveta.

728x90 vavada 6

 

U Mekong se svakodnevno ispuštaju otpadne vode iz fabrika kože i hemikalija, kanalizacioni sistemi nisu adekvatno uređeni, a poljoprivredne površine u blizini dodatno zagađuju reku ostacima pesticida i đubriva, objašnjava popularni TSN.

300x250 vavada 5

Popularna, a potencijalno štetna

Pangasijus je na tržištu prisutan godinama, a mnogi potrošači ga biraju zbog niske cene i neutralnog ukusa. Ipak, iza tog naizgled bezazlenog fileta kriju se mogući zdravstveni rizici. Osim što je siromašan omega-3 kiselinama, ova riba sadrži prekomernu količinu omega-6 masnih kiselina koje mogu podstaknuti upalne procese u telu. Takođe, zbog zagađenog okruženja u kojem se uzgaja, u njenom mesu često se mogu pronaći tragovi antibiotika i pesticida.

728x90 vavada 8

Pored pangasijusa, slične sumnje prate i nilskog grgeča, još jednu vrstu ribe koja dolazi iz tropskih voda. Iako se smatra kvalitetnom ribom, istraživanja pokazuju da meso nilskog grgeča može sadržati olovo i druge teške metale – naročito ako potiče iz zagađenih voda.

300x250

Evo nastavka sa preporukama za zdravije riblje alternative:

Zdravije alternative: Koju ribu birati umesto pangasijusa?

Ako želite da izbegnete potencijalno rizične vrste, stručnjaci savetuju da birate ribu iz proverenih izvora i manje zagađenih voda. Evo nekoliko preporuka:

Losos (divlji) – Bogat omega-3 masnim kiselinama, vitaminima D i B12, divlji losos sa severnih okeanskih područja važi za jednu od najzdravijih riba. Pripazite da nije iz uzgoja, jer takva riba može sadržati aditive i antibiotike.

300x250

Skuša – Ova masna morska riba obiluje omega-3 kiselinama i ima izražen ukus. Idealna je za pečenje ili pripremu na roštilju.

Sardina – Jeftina, dostupna i vrlo hranljiva. Sardine su male, brzo se razmnožavaju i ne akumuliraju teške metale poput većih riba.

300x250

Pastrmka – Posebno ako je iz planinskih potoka ili kontrolisanih uzgajališta. Niskokalorična je, ali bogata nutrijentima.

Bakalar – Bogat proteinima, a siromašan mastima. Čest izbor tokom posta i u zdravim dijetama.

Saveti pri kupovini ribe:

Birajte ribu sa oznakama o poreklu i sertifikatima o kvalitetu (npr. MSC – Marine Stewardship Council).

Izbegavajte uvoznu ribu bez deklaracije.

Ribu uvek temeljno termički obradite, naročito ako dolazi iz tropskih i uvoznih voda.

300x250

Pročitajte još...  Zategnite lice bez odlaska hirurgu: Ova voćka deluje kao prirodan botoks - Lajk.rs
Molimo sve portale, ako kopirate članak sa našeg portala, navedite nas kao izvor informacije. ✅