U mleveno meso dodajte ovaj sastojak i uvek će biti sočno i mekano

300x250 vavada 5

Bilo da pravite sosove od mlevenog mesa, punite povrće smesom ili pečete ćevape i pljeskavice, meso prethodno pospite sodom bikarbonom.

728x90 vavada 2

„U 450 grama mlevenog mesa dodajte četvrtinu kašičice sode bikarbone i tako ostavite meso 15 minuta pre pripreme“, savetuje kuvarica i autorka gastro tema Sara Tane.

300x250 vavada 5

„Mlevena junetina tokom pečenja ispušta dosta tečnosti, pa je teško postići lepu karamelizaciju i porumenelost mesa. Neki kuvari rešavaju ovaj problem pečenjem mlevenog mesa u manjim količinama, ali trik sa sodom bikarbonom rešava taj problem“, kaže Sara. 

728x90 vavada 2

U osnovi, to je zato što viši pH sode bikarbone sprečava vezivanje proteina i samim tim gubitak tečnosti.

300x250 vavada 7

„Pored govedine, trik bi trebalo da funkcioniše sa ćuretinom, piletinom, jagnjetinom ili čak kobasicama“, kaže Sara. Soda bikarbona ne samo da sprečava da tečnost iscuri, već i čini meso sočnim i mekim bez gumene teksture. Tečnost će ipak biti, ali većim delom se radi o otopljenoj masnoći“, piše The Kichn.

 

300x250 vavada

Pročitajte još...  Veruje se da PRIVLAČI SREĆU I LJUBAV: Ovaj cvet obavezno posadite na terasi ili u dvorištu! - Lajk.rs
Molimo sve portale, ako kopirate članak sa našeg portala, navedite nas kao izvor informacije. ✅