Proja je jedno od najomiljenijih jela domaće kuhinje – jednostavna, ukusna i zasitna. Svaka domaćica ima svoj recept, ali ovaj način pripreme „na šolje“ spaja tradiciju i praktičnost. Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke i za kratko vreme pripremiti proju koja je savršena za doručak, večeru ili užinu.
Sastojci (šolja od 200 ml)
2 jaja
1 šolja kukuruznog brašna ili palente
1 šolja belog brašna
1 šolja jogurta
½ šolje ulja
½ šolje vode (obične ili kisele)
1 kesica praška za pecivo
½ ravne kašičice soli
300 g sira (feta ili domaći beli sir)
Priprema
U većoj posudi sjedinite kukuruzno brašno, belo brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte jaja, jogurt, ulje i vodu (ili kiselu vodu), pa sve dobro izmešajte varjačom ili mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa.
Dodavanje sira:
U smesu ubacite izmrvljen sir i lagano promešajte da se ravnomerno rasporedi.
Pečenje:
Smesu sipajte u podmazan i brašnom posut pleh ili u silikonske kalupe za projice (njih ne treba podmazivati). Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 25–30 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.
Posluživanje:
Pečenu proju izvadite iz rerne, kratko prohladite, pa poslužite uz jogurt, kiselo mleko, ajvar ili domaće suhomesnate proizvode.