DA ne biste šokirali organizam: Ova hrana posle posta pravi pakao u želucu



Ako ste u prethodnom periodu postili pred Uskrs, vrlo je moguće da već primećujete određene promene na sebi. To nije čudno jer se telo znatno transfomiše nakon što iz ishrane izbacimo meso, posebno crveno (svinjetinu, govedinu, ovčetinu).

Za početak verovatno ste primetili da vam je varenje bolje i da imate puno energije. Ali moguće je i da ste se povremeno osetili usporenije nego inače. Kako kaže Erika Ingrejem, registrovana dijetetičarka nutricionistkinja, svako drugačije reaguje na hranu i promene na meniju.

– Ako meso inače jedete svakog dana, tokom posta ga je važno zameniti drugim hranljivim namirnicama da ne biste osetili pad energije – navela je ona za „Bustle“.

U tome pomaže hrana bogata proteinima poput pasulja, orašastih plodova, soje i celih žitarica jer su proteini važni za izgradnju mišića, imunološku funkciju i transport molekula kroz telo.

– Meso je vrlo bitno u održavanju nivoa gvožđa u našem telu – kaže Emili Tils, registrovana dijetetičarka.

– Ako iznenada pređete sa puno mesa na ishranu bez mesa, postoji rizik od manjka gvožđa. Da se to ne bi desilo, važno je jesti spanać ili sočivo. Takođe, nakon što prestanete da jedete meso, možda ćete primetiti da znaci upale počinju da se smanjuju u vašem telu – kaže Rendi Evans, registrovani konsultant za dijetetičare.

To je naročito tačno ako ste prethodno jeli mnogo prerađene hrane, kao što su suhomesnato, slanina i viršle, koje sadrže mnogo konzervansa. Bez tih namirnica u vašoj svakodnevnoj ishrani tokom posta, velika je šansa da se smanje svi eventualni bolovi usled upala u telu, problemi sa varenjem, umor. A to su znaci da vaše telo bolje radi.

– Uočavanje koristi od promena u ishrani može potrajati duže od jednog meseca – kaže Amanda A. Kostro Miler, registrovana dijetetičarka.

Pročitajte još...  Tamna strana menopauze: Žene kod kojih se javi pre 40. godine su podložnije jednom velikom riziku, navode doktori

Prelazak sa posne ishrane na mrsnu može loše da utiče na naše zdravlje i zato je važno da namirnice uvodimo postepeno.

Ali malo je onih koji mogu da se suzdrže posle posta. Šta ova promena u ishrani donosi našem telu, kako da ponovo uvedemo u ishranu mrsnu hranu i pritom budemo umereni. Često se dešava da po završetku posta ljudi bez kontrole pređu na masnu prazničnu hranu. Šta se tada dešava u našem organizmu?

Malo je onih koji mogu da se suzdrže posle posta. Šta ova promena u ishrani donosi našem telu, kako da ponovo uvedemo u ishranu mrsnu hranu i pritom budemo umereni. Često se dešava da po završetku posta ljudi bez kontrole pređu na masnu prazničnu hranu. Šta se tada dešava u našem organizmu?

„Tako je. Citiraću patrijarha Pavla, koji je rekao da je isposnik onaj pastir koji pojede i parče sira i parče hleba. Ključna reč je umereno. Kada postimo, moramo biti umereni u redovnim obrocima“, istakla je nutricionistkinja Marija Rapajić.

Pročitajte još...  Test otkriva da li ste pod stresom

Napominje da bi doručak u vreme posta trebalo da bude od osam do devet, oko 12 voćna užina, ručak uvek treba da bude proteinski: riba, mahunarke, grašak, boranija, sočivo. Večera da bude lagana – salata koja se može kombinovati sa sojom.

„Kada se post završi, naše telo dobija ‘vučju glad' za hranom. Počećemo od devet sati sa doručkom, pojesti sve ono što nam stane na dlan. To može biti parče mesa, ruska salata. Treba imati četiri do pet obroka tokom dana i tako će se izbeći prejedanje. Treba jesti na četiri sata, jer se tako ubrzava metabolizam“, ističe nutricionistkinja.

Dodaje da nam organizam signalizira da je sit onda kada su nam zalogaji najslađi. Pošto je organizam sit, sve ostalo je prejedanje. Kod slatkiša je takođe potrebna umerenost. Dovoljno je jedno parče, ali tek nekoliko sati posle ručka. Kada postimo, treba da izbegavamo pekaru, hranu treba pripremiti kod kuće i poneti.

Pročitajte još...  Simptomi zavisnosti od šećera - Lajk.rs

Ističe da postoji detoksikacija organizma koja traje tri dana. Prvog dana jede se voće i povrće, ali pripremljeno na vodi. Drugi dan, treba jesti skrob, crveni krompir, bananu, svežu šargarepu. Treći dan treba uneti proteine – parče belog mesa sa salatom.

„Treba uneti i dosta tečnosti, ali voditi računa ako imamo povišen krvni pritisak“, rekla je nutricionistkinja Marija Rapajić.


guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare