Otiču vam ruke, noge i lice? Moguće je da imate jednu od ovih bolesti



Povremeno oticanje u različitim dijelovima tela nešto je što mnogi od nas s vremena na vreme dožive, često zbog faktora kao što su privremeno zadržavanje vode u telu ili manje povrede. Međutim, ako oticanje postane česta pojava, to može ukazivati na probleme na koje treba obratiti pažnju.

Trajno oticanje može biti znak neravnoteže u telesnim sistemima, kao što su hormonalne fluktuacije, hronična stanja poput srčanih ili bubrežnih problema ili čak određenih lekova. Važno je prepoznati kada oticanje postane redovna pojava i potražiti savet lekara kako bi se utvrdili uzroci i rešili potencijalni zdravstveni problemi.

Oticanje očiju

Koža oko očiju je tanka i nežna. Neki ponekad imaju oticanje očiju, što obično nestane samo od sebe. Ali ako se to često dešava, razlozi mogu biti sledeći:

Prekomerna konzumacija soli: Previše soli može izazvati zadržavanje vode u telu, što dovodi do oticanja. To je često nakon slanog obroka, posebno ujutro. Koža oko očiju verovatno će postati natečena, što dovodi do oteklina ispod očiju ili „vrećica“. Vaše telo će prirodno eliminisati višak vode i smanjiti oticanje tokom vremena, obično u roku od nekoliko sati ili više.

Nedostatak sna: Manjak sna takođe može izazvati oticanje ispod očiju, praćeno spuštenim kapcima, crvenilom očiju i podočnjacima. Drugi znaci uključuju bledu kožu i spuštena usta.

Začepljeni suzni kanali: Ako su suzni kanali začepljeni, tečnost se može nakupiti oko očiju, izazivajući oticanje.

Gravesova bolest: Ovo je najčešći oblik hipertireoze, autoimuna bolest koja može izazvati promene u tkivu oko očiju, što dovodi do oticanja očiju.

Mononukleoza: Promene u očima i vidu, uključujući oticanje očiju, mogu biti simptomi mononukleoze, koja se ponekad naziva „bolest ljubljenja“, ali se takođe može preneti kijanjem i kašljanjem.

Pročitajte još...  Kako lakše preživeti bol, saveti iz prve ruke: Dr Stojiljković otkriva kada ne treba da lomimo tablete

Oticanje donje trećine lica

Ako primetite oticanje brade i obraza, a to nije uzrokovano vašim prirodnim oblikom lica ili debljinom, mogu postojati drugi razlozi za to.

Hipotireoza: Ovo se događa kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona za telo.

Bubrezi: Obično filtriraju višak tečnosti iz tela, ali ako ne funkcionišu pravilno, tečnost se može nakupiti i izazvati oticanje.

Artritis: Može izazvati oticanje zglobova i osećaj ukočenosti, posebno u rukama.

Sindrom natečene ruke: Ponekad, zbog problema sa krvnim sudovima, može doći do oticanja jedne ruke.

Otečene noge, gležnjevi ili stopala

Neki uobičajeni razlozi za oticanje nogu i gležnjeva obično su bezopasni, poput dugog stajanja ili hodanja. Međutim, ako se oticanje pojavi iznenada, to može ukazivati na neke zdravstvene probleme.

Pročitajte još...  Dr Simić otkriva uzroke inarkta

Zatajenje srca: Čest je uzrok oticanja nogu i gležnjeva. Kada srce ne može efikasno da pumpa krv, tečnost se nakuplja i izaziva oticanje, što se naziva edem.

Bolest jetre: Jetra proizvodi protein albumin koji sprečava isticanje tečnosti iz krvnih sudova. Ako jetra nije zdrava, može doći do nakupljanja tečnosti u nogama i gležnjevima.

Bolest bubrega: Bubrezi regulišu ravnotežu vode i soli u telu. Ako su oštećeni, može doći do nakupljanja viška tečnosti, što dovodi do oticanja.

Važno je obratiti pažnju na signale koje telo šalje, jer rano prepoznavanje problema može sprečiti veće komplikacije u budućnosti. Ignorisanje tih signala može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Ako slušate svoje telo i potražite medicinsku pomoć kada je potrebno, možete preduzeti korake za održavanje zdravlja i potencijalno izbeći ozbiljnije komplikacije, piše brightside.me.

Pročitajte još...  Najpoznatiji čaj Vase Pelagića: Pomaže kod glavobolje i nesanice, a odličan je i za varenje


guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare