Zbog jedne sitnice znaju da pucaju; U vodu dodajte ovu namirnicu i dobićete jaja savršena za ukrašavanje i ljuštenje



Kada kuvamo jaja za doručak ili obrok nije nam toliko važno da li će ona da napuknu ili ne. Svakako ćemo ih istog momenta pojesti. Međutim, prilikom kuvanja jaja za najradosniji hrišćanski praznik, Uskrs, trudimo se da sve bude pod konac. Deca se najviše raduju kucanju jaja, ali pre svega njihovom ukrašavanju. Kako uskršnja jaja ne bi napukla važan je i način pripreme.

Iako se na prvi pogled čini kao vrlo jednostavan zadatak, postoje nekoliko grešaka koje pravimo prilikom kuvanja. Evo kako da skuvate jaja da vam ne popucaju:

1. Izaberite sveža jaja

Na prvom mestu za uspešno kuvanje jaja važno da je da budu sveža. U prodavnii izaberite ona s najdužim rokom trajanja, a kod kuće njihovu svežinu možete da proverite u posudi s vodom. Ako jaje potone, sveže je, a ako pluta, onda je staro.

2. Obratite pažnju na temperaturu

Barem dva sata pre kuvanja jaja izvadite iz frižidera kako bi se ugrejala na sobnoj temperaturi. Nemojte da ih „šokirati“ vrućom vodom, već ih stavite u mlaku i potom na šporet da se postepeno zagrevaju.

3. Boja ljuske

Imajte u vidu da su jaja sa belom ljuskom nešto tanja, te ćete morati više da vodite računa o njihovoj pripremi. Ali postoji rešenje i za to: 

4. Dodajte so u vodu 

Još jedan trik u koji se mnogi kunu je da dodavanje pola kašičice soli u vodu sprečava da ljuska pukne, ali i da se ovako skuvana jaja lakše ljušte. 

5. Kuvajte na laganoj temperaturi

Jako ključanje vode dovodi do pomeranja jaja i lupanja o ivice lonca, te na taj način lakše pucaju. Zato kuvajte ih na laganoj vatri, a ukoliko ih farbate u lukovini, obložite dno i ivice šerpe listovima crnog luka. Manje su šanse da popucaju jaja!

Pročitajte još...  Trikovi za savršen roštilj: Pripremite meso na ovaj način, biće najsočnije i najukusnije



guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare