Potrebno je
- 250 g pasulja tetovca
- 350 g luka isečenog na rebarca
- 150 g praziluka, isečenog na kolutiće
- 1 čen sitno isečenog belog luka
- pola glavice sitno isečenog crvenog luka
- 1 kašičica ljute tucane paprike
- pola kašičice slatke začinske paprike
- so i sveže mleveni crni biber po ukusu
- 150 ml maslinovog ulja
- 3 lista lorbera
Priprema
Pasulj operite pa nalijte vodu i ostavite da nabubri preko noći. Rernu zagrejte na 180 stepeni.Odlijte vodu i sipajte novu pa kuvajte pasulj 10 minuta i opet odlijte vodu. Kad provri, dodajte luk i dinstajte dok pasulj ne omekša. Pržite luk i praziluk u tiganju dok se ne karmelizuju, a zatim dodajte beli luk dok ne počne da miriše. Skinite sa ringle i začinite. U jednu posudu sipajte malo ulja, trećinu kuvanog pasulja, posolite, pobiberite i poprskajte uljem nakon što ga ubacite u posudu. Pola količine luka rasporedite po pasulju pa ponovite ceo postupak sa ostatkom pasulja, luka i začina. Prelijte sve kutlačom vode u kojoj je pasulj kuvan, začinite po ukusu i stavite u rernu. Zapecite 35 do 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prijatno!
Originalni vojnički, posni sa nanom, makedonsko tavče, prebranac, papula ili srpsko varivo, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
Fenomenalno posno jelo koje osvaja na prvi zalogaj, pravićete stalno.
Konkretan ručak dugo će vas držati sitim.
Lorber dodaje na aromi, ovakav do sada niste jeli.
Neverovatno ukusno jelo idealno je za obične dane ali i svečanu trpezu.
Čokoladna poslastica sa orasima ukrasiće svaku trpezu, a ni malo ne zaostaje ukusom za originalom.
Jednostavna tehnika farbanja jaja čajem od hibiskusa oduševiće sve goste na slavskoj trpezi.
Jednostavne pripreme i raskošnog izgleda, ukrasiće svečanu trpezu, a dobićete brojne komplimente.
Sjajan predlog za dane posta, dugo će vas držati sitim, a greje dušu i telo.