Potrebno je
Za kore
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika mlevenih oraha
- 2 kašika brašna
Fil
- 300 g mlevenih oraha
- 50 ml mleka
- 150 g prah šećera
- 1 kora i sok od pomorandže
- 5 štangli crne čokolade
- 200 g putera
- 4 žumanceta
- 4 kašike šećera
Šlag
- 15 kašika šećera
- 1 šoljom vode
- 4 belanceta
Priprema:
Za koru
Umutite mikserom belanca, pa pred kraj postepeno dodajte jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenje dok se ne formira čvrst šne koji kada okrenete šerpu neće ispasti iz nje. Dodajte žumanca, jedno po jedno, sjedinite ih, a zatim dodajte brašno i orahe, pa i njih lagano ručno izmešajte vodeći računa da što manje splasne. Koru pecite na 200 stepeni oko 15-20 minuta. Neka se kora ohladi, a zatim na nju nanesite sok od jedne pomorandže.
Za fil
Potopite orahe u dobro zagrejanom mleku, pošećerite prah šećerom, pa dodajte puter i sve dobro sjedinite. Dodajte 5 štangli rastopljene čokolade i struganu koru i sok od jedne pomorandže. Zasebno skuvajte na pari 4 žumanca sa 4 kašike šećera, pa ih izmešajte sa smesom od oraha. Filom filujte koru. Za šlag ušpinujte 15 kašika šećera sa šoljom vode, pa lagano sipajte u prethodno umućen šne od 4 belanaca, uz neprekidno mešanje dok se masa ne ohladi. Šlag premažite preko torte . Ukrasite tortu po želji.
Neodoljiva torta sa kafom oduševiće i one koji ne vole slatko.
Neodoljiva poslastica nestaće sa stola odmah.
Ako volite keks, ovu tortu ćete da obožavate. Neodoljiva i slatka, nestaće sa stola odmah.
Fenomenalna poslastica koja se topi u ustima.
Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paraćinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola čim ga postavite.
Pravi se brzo i lako, a pojede u jednom zalogaju.
Fenomenalni kolači nestaće sa stola odmah.
Torta idealna za sve svečane prilike raspametiće i one koji ne vole slatko.