Lažni premijer ide na američku crnu listu? Server saopštio lošu vest za Kurtija



Američki ekspert za Zapadi Balkan i dugogodišnji lobista za Albance Danijel Server kaže da „kazna“ možda nije prava reč ako Kurti odbije plan za deeskalaciju, ali kaže da je jasno da su SAD i EU spremne da izvrše pritisak.

Izaslanik EU Miroslav Lajčak zajedno sa američkim emisarom Gabrijelom Eskobarom boravio je pre nekoliko dana u zajedničkoj poseti Prištini i Beogradu u nastojanju da ubedi Srbiju i tzv. Kosovo da deeskaliraju situaciju na severu zemlje. Portparol EU Peter Stano je u odgovoru koji je dao listu Ekspres ukazao da su ti razgovori bili teški, posebno sa samoproglašenim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Obojica su upozorili da će se o sastancima na Kosmetu i u Srbiji izveštavati, jedan za 27 zemalja članica EU, a drugi za Belu kuću. Uprkos tome, Kurti se nije pomerio sa svoje pozicije.

Posle svih ovih dešavanja, američki emisar Miroslav Lajčak otputovao je na američki poziv u Vašington, gde je održao sastanke sa državnim podsekretarom Viktorijom Nuland. Nulandova je nakon ovog sastanka napisala da podržavaju predlog EU (plan od tri tačke) kao najbolji put napred.

Povodom ovog puta Miroslava Lajčaka u Vašington u prilično delikatno vreme, „Ekspres“ je razgovarao sa američkim profesorom Danijelom Serverom, koji je učestvovao u diskusiji sa Eskobarom i Lajčakom u Atlantskom savetu. Upitan da li je ovaj poziv Amerikanaca izaslaniku EU mogao da bude poziv da se razgovara o eventualnim promenama koje bi slovački emisar trebalo da napravi u načinu na koji posreduje u dijalogu, ili jednostavno poziv na dalju koordinaciju u vezi sa merama koje bi mogli da preduzmu za tzv. Kosovo i Srbiju, Server je rekao da SAD i EU imaju punu saglasnost za sve u tom procesu, osim za inicijativu „Otvoreni Balkan“.

„Mislim da se ovo putovanje uglavnom odnosi na koordinaciju. Jedina tema gde primećujem razlike je Otvoreni Balkan. SAD to podržavaju, EU se tome protivi“, rekao je Server za „Ekspres“.

Upitan da li veruje da će SAD kazniti Prištinu i premijera Aljbina Kurtija ako ne dođe do pomeranja predloga EU od tri tačke za deeskalaciju, Server je rekao da ne zna da li je reč „kazna“ tačna, ali kaže jasno je da su SAD i EU spremne da izvrše pritisak na tzv. Kosovo povodom deeskalacije.

Pročitajte još...  Molićaj: Politički suverenitet aktuelne vlasti na severu Kosova jednak nuli

Server je u ovom intervjuu za Ekspres govorio i o nekoliko medijskih izveštaja koji ne isključuju mogućnost da premijer Kurti bude proglašen non-grata od strane SAD u slučaju da odbijanje deeskalacije bude ekstremno.

On kaže da je to strašna ideja koja će premijera Aljbina Kurtija učiniti još neposlušnijim, ali ističe da to ne isključuje, jer je Kurti kao opozicionar imao problema da dobije američku vizu.

„To je strašna ideja koja će ga još više podstaći na tvrdoglavost, ali ne bih to isključio. Njemu je bilo teško dobiti vizu godinama dok je bio u opoziciji“, naglasio je Server za list Ekspres.

Na kraju, na pitanje da li bi odluka američkog predsednika Džozefaa Bajdena o izvršnoj naredbi za zapadni Balkan mogla da bude povezana i sa situacijom na severu Kosmeta, Server je rekao da pretpostavlja da jeste, ali je rekao da američka vlada treba da odgovari na ovo pitanje.

Situacija na severu Kosmeta pogoršana je od petka, 26. maja, kada je Vlada tzv. Kosova odlučila da izabrane gradonačelnike pošalje u objekte opština na severu pod pratnjom policijskih snaga. SAD su se potpuno usprotivile takvoj odluci, upirući prstom u Aljbina Kurtija zbog nedostatka koordinacije.

Pročitajte još...  DVOSTRUKI UDAR ZA PRIŠTINU Reči ambasadora Rusije i Kine koje će Zapad dobro zapamtiti

Međunarodni pozivi i pritisci na Prištinu da uspostavi mir na severu bili su i više nego učestali. SAD su pozvale gradonačelnike da svoju aktivnost razviju iz alternativnih objekata, da napuste policiju iz opštinskih objekata i da se počnu sa obavezama za organizovanje novih izbora.

 


guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare