PAZITE DA SE NE OBRUKATE Samo ovako se pravilno čestita Uskrs, odnosno Vaskrs



Danas je dan kad se obeležava najveći hrišćanski praznik za vernike pravoslavne veroispovesti. Kao i svake godine, postavlja se pitanje kako pravilno čestitati Uskrs, odnosno Vaskrs.

Pravoslavni hrišćani širom sveta tradicionalno jedni drugima upućuju poznati pozdrav ovog svetog dana, očekujući uzvratni pozdrav. Međutim, mnogi ne izgovaraju ovaj pozdrav na pravilan način.

Postoji mnogo varijacija ovog pozdrava, poput „Hristos vaskrse“, „Hristos voskrese“, „Hristos vaskrs“, „Hristos vaskrese“, ali samo jedna od njih je tačna prema današnjem Rečniku Matice srpske: „Hristos vaskrse“! Pored toga, dozvoljen je i arhaični crkveni oblik „Hristos voskrese“.

Ova razlika u izgovoru dolazi iz srpskoslovenskog jezika, gde se reč „uskrsnuti“ koristi kao savremeni oblik. Zbog toga je ispravno reći i „Uskrs“, kao što je pravilno nazvati i praznik „Vaskrs“.

Na crkvenoslovenskom jeziku postoje dva oblika čitanja, prilagođeni srpskoslovenskom i ruskoslovenskom. Prema prvom, kaže se „Hristos vaskrse“, dok se prema drugom kaže „Hristos voskrese“. Isto pitanje postavlja se i kod odgovora na uskršnji pozdrav. Takođe, pravilno je reći i „vaistinu“ i „voistinu“, ali je važno biti dosledan u odgovoru.

Ovaj praznični dan podseća nas na važnost tradicije i duhovnosti, dok nam pravilno čestitanje Uskrsa omogućava da sačuvamo autentičnost i duboku simboliku ovog svečanog trenutka.

Pročitajte još...  SUDIJA NIJE ZNAO DA LI DA SE SMEJE ILI DA PLAČE Mladić divljao na auto-putu 180 na sat, u svoju odbranu je rekao OVO

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare