Od SIGURNE SMRTIi do OLIMPIJSKOG ZLATA: Evi je medalju predao ČOVEK koji je hteo da je STRELJA!

Eva Sekelj, bivša mađarska plivačica, preminula je 29. februara 2020. godine Budimpešti. Doživela je duboku starost, preminula je u 92. godini.

Eva  je 1941. postavila nacionalni brzinski rekord Mađarske u plivanju, a jedva je dobila priliku da se takmiči, jer je  bila Jevrejka. Kasnije je, iz istog razloga  bila izbačena iz svog tadašnjeg tima. Uprkos svim nedaćama tokom karijere je postavila šest svetskih rekorda, osvojila 44 nacionalne titule, srebro na Evropskom prvenstvu 1947. u Monte Karlu i dve medalje na Olimpijskim igrama.

Neverovatna priča o preživljavanju Eve Sekelj

Printscreen/Youtube

 

 

Sudbina ove žene nije trebalo da bude ovakava. Zapravo sve je vodilo ka tome da ona tragično skonča svoj život. Fašističke snage u Mađarskoj zagorčale su život Jevrejima i pre nacističke okupacije te zemlje 1944. godine, a to je iskustvo koje je i Eva doživela.

Pročitajte još...  Srpkinja je nova zvezda Versace Jeans kampanje: Evo ko je Jovana koja uspešno osvaja svetske modne piste

Fašisti su u period rata ubili oko 20.000 mađarskih Jevreja na obali reke Dunav, a Sekelj je  mogla da bude jedna od njih.

Jedan od čelnika Partije strelastog krsta je mladoj Evi naredio da se zaputi ka pomenutoj obali Dunava, a njen otac joj je savetovao da legne na zemlju i da se pravi da je previše bolesna da bi uopšte mogla da ustane, što je uverljivije moguće.

“Nemojte nju, ona je bolesna, zar ne vidite da ne može da hoda?”, molio je njen otac.

“Neće morati dugo da hoda”, odgovorio je čovek koji je imao “jedno oko braon, a drugo sive boje”, kako ga je Eva opisala.

 Potom  je Evin otac odlučio da primeni drugačijutaktiku.

Pročitajte još...  U ovu mamu u gradskom prevozu su svi gledali: Ono što je virilo ispod kaputa niko nije mogao da ignoriše

“Legla sam na zemlju, a taj čovek mi je prišao i rekao da će početi od mene. Iz nekog razloga moj otac je rekao: ‘Nemojte nju, ona je šampion u plivanju Mađarske i jednog dana ćete biti srećni što ste joj poštedeli život!', otkrila je Sekelj u razgovoru za Univerzitet Severne Karoline jednom prilikom.

Sekelj nikada nije zaboravila boju očiju čelnika Partije strelastog krsta – koji ju je na kraju poštedeo. Preživela je, a onda “predskazanje” svog oca učinila istinitim.

Osvojila je zlato na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju i srebro četiri godine kasnije u Melburnu, sve u disciplini 200 metara prsno.

Printscreen/Youtube

 

 

Pročitajte još...  On je najlepši Arapin na svetu: Iz Saudijske Arabije je proteran da se žene ne bi zaljubljivale u njega

Rekli su mi da će mi zlatnu medalju dodeliti predsednik Plivačkog saveza, a da će mi specijalnu nagradu dodeliti prvi čovek Mađarske tajne policije. Zamislite ovo… Stajala sam tamo, na vrhu podijuma sa cvećem u rukama, a čovek koji je došao (da mi uruči priznanje) je bio čovek iz Partije strelastog krsta. Primetila sam njegove oči različitih boja, mislila sam da ću da se srušim sa podijuma…”, otkrila je Sekelj u pomenutom intervjuu.

Eva je bila Jevrej i time se ponosila, nije dopuštala da je  definicija njenog porekla odredi.

Preživela je i teroristički napad u Minhenu 1972, gde je bila sa ćerkom, a dve godine kasnije obratila se javnosti o svojim počecima i borbama sa fašističkim snagama u Budimpešti.

Pročitajte još...  Olja je imala 13, a on 18 godina: Pozvao je da s njim siđe u podrum, zbog onoga sto joj je tamo uradio večno mu je zahvalna

“Nedvosmisleno, ja sam bila Jevrej. Voda je bila svet u kojem sam se osećala komforno i potpuno bezbedno. Često sam govorila da je trebalo da budem riba”, rekla je prilikom jednog intervjua.

Eva Sekelj  je kao što smo rekli, doživela duboku starost i mnogobrojne uspehe u životu. Ona je uspela da peokrene sudbinu i natera nas da se zapitamo da li postoje nesavladive prepreke.

 

Zbog nje je PLAKAO ceo svet: Lekari joj davali minimalne šanse da PREŽIVI, a sada je STRAŠNA BOLEST uzela maha!

"Ne mogu da sedim i PLAČEM": Ceca EKSKLUZIVNO za "Naj ženu" o MENOPAUZI, starenju, dijeti, deci i LJUBAVI sa Bogdanom Srejovićem


Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo online portale, ako kopirate orginalni članak sa našeg portala, NAVEDITE (Backlink) NAS KAO IZVOR. Hvala!