NOVAK ĐOKOVIĆ DO DETALJA OBJASNIO ZAŠTO NE JEDE MESO I MLEKO Porodica je bila zabrinuta u početku, ali pokazalo se drugačije

Novak Đoković u razgovoru sa novinarom Grajamom Besingerom otkrio šta je sve radio kako bi poboljšao svoje nastupe na terenu. Operisao je nos da bi poboljšao disanje, menjao hranu, ali ništa nije pomagalo.

A onda je otrkio šta mu je pomoglo:

Oduvek sam imao respiratorne probleme, posebno u Australiji, poput blage verzije astme. Od sedme godine gušio sam se noću. Sa godinama su mi se i alergije pojačavale. Na terenu, uz nalet adrenalina i uzbuđenja, simptomi su još gori. Zbog toga sam predavao mečeve i trebalo mi je dosta da se oporavim od meča. Dr Igor me je kontaktirao preko zajedničkih prijatelja. Imali smo par tretmana i već sam osetio prve rezultate. To je bio moj prvi susret sa biofidbek terapijom.”

Pročitajte još...  Kako biste vi reagovali? Mladenci su svatove poslužili hranom iz ovog restorana i svi su bili šokirani!

“Pobrinuo se za fizički i mentalni deo mog zdravlja i ušao u srž problema. Naravno, ishrana je bila jedan od ključnih problema i promena ishrane je učinila mnogo za mene. Tada sam izbacio gluten, mlečne proizvode i rafinisani šećer iz jelovnika. Bila je to velika promena ali držao sam je se jer su rezultati došli odmah,” kaže Novak 

Porodica jeste bila zabrinuta u početku. Nedugo potom, iz ishrane sam izbacio i crveno meso jer sam primetio da treba mnogo vremena i energije da se ono svari u telu, a ta energija mi treba za fokus i oporavak, za naredni trening, za naredni meč. To je bio inicijalni momenat koji me je doveo do sadašnjeg jelovnika koji se zasniva na biljnoj ishrani. Ne jedem ništa životinjskog porekla,” kaže Nole.

Pročitajte još...  "Kad je počeo da mu peva zasuzile su mi oči": Reakcija dečaka koji je prvi put video mlađeg brata osvojila internet

KOLIKO VODI RAČUNA O HRANI, TOLIKO I O STANJU UMA

Kad ustanem, prvo popijem čašu mlake vode sa limunom da bih se detoksikovao. Potom na prazan stomak popijem sok od celera. Kasnije sledi zeleni smuti sa različitim algama, voćem i supernamirnicama i suplementima. U prvom delu dana jedem mnogo voća, kao i salate. Ne volim da jedem hranu koja zahteva mnogo energije za varenje, naročito ne u prvoj polovini dana. Obično jedem žitarice, recimo kinou, divlji pirinač, proso, sladak i običan krompir, kuvan na pari.”

Pored hrane, Novak je veliku pažnju obratio na stanje uma. U posebno teškim situacijama, poput odlučujućih trenutaka u mečevima, Novak se služi sledećom tehnikom:

Pre svega, svesno disanje. To je najjednostavnija a najefikasnija tehnika koja mi svaki put pomogne. Pored toga, praktikujem “mindfulness” tehniku (punoumnost), vodim dnevnik, meditiram, razgovaram sa svojim timom, roditeljima, suprugom. Takođe, razgovaram i sa svojim lajf koučevima. Svako ko se profesionalno bavi sportom zna koliko je posvećenosti i truda potrebno za rezultate, ne samo u fizičkom već i u mentalnom delu igre, a to morate sami da uradite. Drugi mogu da vas razumeju, da vas ohrabre, da vam daju alate, ali sav posao morate da obavite sami,” kaže Nole.

Pročitajte još...  Naučnici otkrili koja su najlepša imena za dečake i devojčice: Evo koja su najpopularnija u Srbiji

Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo online portale, ako kopirate orginalni članak sa našeg portala, NAVEDITE (Backlink) NAS KAO IZVOR. Hvala!