Smanjuje dejstvo: Omiljeni začin može da ublaži efikasnost lekova, eksperti zato preporučuju ovu količinu – Lajk.rs

300x250 vavada 6

Dodaci ishrani sa cimetom mogu ometati dejstvo lekova za dijabetes, pritisak, antidepresiva i drugih lekova, upozoravaju istraživači.

728x90 vavada 4

Cimet je poznat kao začin sa brojnim zdravstvenim prednostima, ali stručnjaci upozoravaju da velike količine cimeta, posebno u obliku dodataka ishrani, mogu smanjiti efikasnost određenih lekova.

300x250

Istraživanje

728x90 vavada 4

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu Food Chemistry: Molecular Sciences, dr Šabana Kan i njen tim otkrili su da cinamaldehid, spoj odgovoran za prepoznatljiv ukus i miris cimeta, aktivira receptore u telu koji ubrzavaju metabolizam lekova, što može dovesti do toga da se lekovi izbace iz organizma pre nego što stignu da deluju.

300x250 vavada 8

Kora kasija cimeta iz južne Kine predstavlja dodatni rizik, upozoravaju dr Kan i njen tim. Osim što sadrži cinamaldehid, ova vrsta cimeta bogata je kumarinom – jedinjenjem prisutnim i u semenkama piskavice, koje ima antikoagulantna svojstva. To može biti posebno opasno za osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi. U većim dozama, kumarin je takođe poznat po tome da može izazvati oštećenje jetre, piše Everyday Health.

Koji lekovi mogu biti u interakciji sa dodacima cimeta?

Dodaci cimeta mogu biti posebno problematični za osobe koje uzimaju lekove koji se prerađuju u jetri, poput onih za dijabetes, pritisak i poremećaje raspoloženja, objašnjava dr Vesli Mekvorter, portparol Akademije za ishranu i dijetetiku.

300x250 vavada 2

Dr Kan savetuje pacijentima da budu posebno oprezni sa dodacima cimeta ako boluju od hroničnih bolesti poput hipertenzije, dijabetesa, raka, artritisa, astme, gojaznosti, HIV-a, AIDS-a ili depresije. Iako ovo istraživanje potvrđuje ranije nalaze o interakcijama cimeta sa lekovima, dr Kan i njen tim zaključuju da je potrebno više istraživanja, uključujući klinička ispitivanja na ljudima, kako bi se u potpunosti razumela uloga cimeta u telu i moguće interakcije ovog začina sa lekovima.

Aromatizovanje hrane i pića umerenim količinama cimeta može imati potencijalne zdravstvene koristi, rekla je Kristin Rajan, nutricionistkinja iz Sijetla. Te koristi uključuju snižavanje nivoa šećera u krvi, smanjenje holesterola, kao i borbu protiv upala i infekcija.

300x250 vavada 3

 

 

 

 

300x250

Pročitajte još...  Stavila sam badem u vodu i rešila problem: Pojela sam ih i otarasila se muke koju sam godinama imala - Lajk.rs
Molimo sve portale, ako kopirate članak sa našeg portala, navedite nas kao izvor informacije. ✅