Od ovakvog doručka šećer u krvi skače kao lud: Osim što pravi haos vašim crevima, goji i izaziva upale u telu – Lajk.rs

300x250 vavada 2

Skok šećera u krvi samo je jedna od brojnih negativnih posledica po zdravlje kada se konzumiraju pogrešne namirnice za doručak.

728x90 vavada 3

Užurban način života doveo nas je do toga da nemamo vremena za osnovne stvari, koje bi zapravo trebale biti prioritet. To se najpre odnosi na ishranu, u koju uključujemo brza rešenja kako ne bismo ostali gladni.

300x250 vavada 7

Zato su pekarska peciva najčešći izbor, ali i najgori za zdravlje creva, kaže nutricionistkinja Lisa Ričards.

728x90 vavada 2

Uživanje u raznim slanim i slatkim pecivima za doručak može pružiti trenutni užitak, ali ne treba zanemariti njihov uticaj na zdravlje i nivo šećera u krvi. Peciva su prepuna rafinisanih šećera, nezdravih masnoća i prerađenog brašna, zbog čega mogu doprineti problemima poput gojenja i upalnih reakcija u telu.

300x250 vavada

 

„Peciva su štetna za zdravlje creva zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna. Ti sastojci doprinose brzim skokovima šećera u krvi, podstiču oslobađanje insulina i potencijalno uzrokuju hroničnu upalu“, upozorava nutricionistica i dodaje da preterana konzumacija šećera dovodi do nakupljanja masnoće.

Među pekarskim proizvodima posebno se ističu krofne, koje su sa vazdušastom teksturom i slatkim punjenjem mnogima omiljena poslastica.

No, imajte na umu da se često prže u nezdravim uljima, pa predstavljaju dvostruku pretnju zdravlju zbog rafinisanih ugljenih hidrata i trans masti. 

300x250

Ovi sastojci, u kombinaciji s procesom prženja, stvaraju savršenu podlogu za zdravstvene probleme.

Rafinisani ugljeni hidrati, koji se nalaze u testu, brzo povisuju nivo šećera u krvi, što s vremenom može dovesti do insulinske rezistencije jer se telo muči s učinkovitim upravljanjem glukozom.

300x250 vavada 8

Ričards navodi da „krofne sadrže visoke količine rafinisanih šećera, nezdravih masnoća i procesiranih sastojaka. Obično se prave od rafinisanog pšeničnog brašna i prepune su dodatih šećera, što uzrokuje nagli porast nivoa glukoze u krvi pri konzumaciji. Taj iznenadni skok šećera pokreće odgovarajuće povećanje insulina kako bi se regulisao nivo šećera, što dugoročno može biti štetno za organizam i dovesti do insulinske rezistencije.“

 

 

 

 

 

300x250

Pročitajte još...  Namirnice koje vas dugo drže sitima
Molimo sve portale, ako kopirate članak sa našeg portala, navedite nas kao izvor informacije. ✅