Vrhunski američki nutricionista Abram Anderson ponudio je intrigantno objašnjenje zašto hiljade žena, uprkos smanjenju kalorija i intenzivnom vežbanju, i dalje ne uspevaju da smršaju.
Prema njegovim rečima, problem se – doslovno – nalazi u crevima. Tačnije, u probavnom zatvoru, piše Daily Mail.
U videu koji je podelio s više od 750.000 pratilaca na Instagramu, Anderson je izjavio kako žene koje pate od zatvora „neće moći da smršaju“, čak i ako unose manje kalorija nego što ih potroše. Razlog?
Trom probavni sistem može izazvati upalu u crevima, a ta upala je povezana s otežanim gubitkom kilograma.
Upalni proteini koje stvara imunološki sistem povećavaju nivo hormona odgovornih za regulaciju apetita i načina na koji telo skladišti masnoće.
Drugim rečima – telo je u načinu „zadržavanja“, a ne „otpuštanja“ masnoća. Zato Anderson nudi nekoliko konkretnih saveta kako podstaknuti probavu, smanjiti upalu i tako „probijati blokadu mršavljenja“.
Voće bogato vlaknima
Preporučuje konzumaciju voća poput jabuka, grožđa i bobičastog voća.
Topli sok od suvih šljiva
Njegov „najdraži“ trik je 100-postotni sok od suvih šljiva, lagano zagrejan u mikrotalasnoj peći.
Sadrži visok udeo vlakana koji pomažu u omekšavanju stolice i olakšavaju njeno izbacivanje. Veruje se da zagrejavanjem telo lakše apsorbuje te sastojke, čineći sok delotvornijim.
Kimči
Treći savet uključuje fermentisanu hranu, konkretno kimči – korejsko jelo od fermentisanog povrća.
Mnogi saveti koje daje Anderson podržani su i preporukama britanske zdravstvene službe (NHS). I oni savetuju unos vlaknaste hrane i suvog voća, poput suvih šljiva, jabuka, marelica, grožđa, malina i jagoda. Voće osim vlakana sadrži i sorbitol – prirodni šećer koji dodatno omekšava stolicu povlačeći vodu u debelo crevo.
Ipak, NHS je oprezniji kada je reč o probioticima i prebioticima – ističući da dokazi o njihovoj učinkovitosti u borbi protiv zatvora postoje, ali su zasad ograničeni na pojedince sa sindromom iritabilnog creva.