Naučnici su analizirali prehrambene navike više od 11.000 ljudi i došli do jasnog zaključka: ishrana bogata voćem, mlečnim proizvodima, orašastim plodovima i zdravim biljnim uljima, poput maslinovog ili suncokretovog, značajno smanjuje rizik od prerane smrti.
Ishrana koja smanjuje rizik od smrti
PHD plan se zasniva na ishrani bogatoj biljnim namirnicama i siromašnoj mesom, a njegov cilj je smanjenje rizika od bolesti i ublažavanje uticaja ishrane na životnu sredinu. Mediteranska ishrana uključuje maslinovo ulje, ribu, orašaste plodove, mahunarke, integralne žitarice, voće i povrće, uz umerene količine crvenog mesa i alkohola.
Ključne 4 namirnice
Naučnici su otkrili da upravo četiri grupe namirnica najviše utiču na smanjenje smrtnosti: voće, mlečni proizvodi, orašasti plodovi i nezasićene masti, poput maslinovog ili suncokretovog ulja. S druge strane, redovno konzumiranje gaziranih pića i pekarskih proizvoda (posebno slatkih) povezano je s povećanim rizikom od rane smrti.
Trećina učesnika koja je najdoslednije pratila PHD dijetu imala je 22 posto manji rizik od smrti u poređenju sa onima koji su je najmanje pratili. Za mediteransku ishranu taj je rizik bio smanjen za 21 posto. Dr Mercedes Sotos Prieto sa Univerziteta u Madridu, koja je učestvovala u istraživanju, istakla je kako su koristi ishrane ne samo zdravstvene, već i ekološke. „Veća doslednost u pridržavanju ove ishrane povezana je s nižom ukupnom smrtnosti“, rekla je.