Iako hladnjak služi za očuvanje svežine namirnica, određene vrste hrane ne bi trebalo skladištiti na niskim temperaturama jer mogu postati opasne za zdravlje. Stručnjakinja za ishranu, dr. Dimpl Jangda, upozorava da se neke namirnice u hladnjaku mogu pokvariti, razviti plesan ili čak postati otrovne.
Prema njenim rečima, beli luk, crni luk, đumbir i kuvani pirinač najbolje je držati van hladnjaka, jer ih niske temperature mogu učiniti štetnim za konzumaciju.
Beli luk – plesan povezana s rakom
Beli luk je nezamenljiv sastojak u mnogim jelima, ali dr. Jangda savetuje da ga nikada ne kupujemo već oljuštenog niti ga čuvamo u hladnjaku.
Osim toga, univerzitetski stručnjaci ističu da beli luk ima nisku kiselost, što ga čini pogodnim tlom za razvoj bakterije Clostridium botulinum, uzročnika botulizma – opasne vrste trovanja hranom.
Crni luk – podložan plesanima i bakterijama
Niske temperature menjaju hemijski sastav luka – skrob se pretvara u šećer, što ga čini još podložnijim kvarenju i kontaminaciji.
Đumbir – povezan sa otkazivanjem bubrega i jetre
Iako se često koristi zbog svojih zdravstvenih prednosti, đumbir može biti osetljiv na hladnoću i brzo uhvatiti plesan ako se drži u hladnjaku.
Kuvani pirinač – idealno tlo za bakterije
Poslednjih godina mnogi su počeli da skladište kuvani pirinač u hladnjaku, verujući da je na taj način čuvaju duže i poboljšavaju njena prehrambena svojstva. Međutim, dr. Jangda upozorava da pirinač vrlo brzo razvija plesan.
Kako sigurno skladištiti ove namirnice?
Beli luk i crni luk čuvajte na suvom i prozračnom mestu, daleko od vlage. Đumbir držite na sobnoj temperaturi, ali ga iskoristite što pre.
Kuvani pirinač pojedite unutar 24 sata, a ako sumnjate da se pokvario, nemojte ga konzumirati. Stručnjaci ističu da pravilno skladištenje namirnica ne samo da sprečava trovanje hranom, već pomaže u smanjenju bacanja hrane i očuvanju njene kvalitete.