Stručnjaci ističu da je povremeno uživanje u omiljenoj nezdravoj hrani sasvim u redu, ali ne treba preterivati. Novo istraživanje Univerziteta Dreksel dodatno to potvrđuje. Studija nije određivala koju dijetu treba pratiti, već je istraživala kako smanjenje unosa visoko prerađene hrane može poboljšati zdravlje i skinuti višak kilograma.
Žene su smršale 4 kilograma
U osmomesečnom programu učestvovalo je 14 žena sa prekomernom težinom i gojaznošću koje su svakodnevno dobijale edukacije o ishrani i žudnji za hranom, planove obroka, finansijsku podršku za zdravije opcije i podršku porodice. Rezultati su pokazali da su učesnice smanjile unos visoko prerađene hrane za gotovo 50 procenata, što je dovelo do prosečnog smanjenja od 600 kalorija dnevno, 50 procenata manje šećera i 37 procenata manje natrijuma. Takođe su u proseku izgubile četiri kilograma i izveštavale o većoj energiji, boljem raspoloženju, smanjenju otoka na rukama i stopalima, te manjoj želji za prerađenom hranom.
Koje namirnice izbegavati
Ovo istraživanje pokazuje da gubitak kilograma i poboljšanje zdravlja ne zahtevaju stroge dijete niti brojanje kalorija. Samo smanjenje unosa visoko prerađene hrane može doneti dugoročne koristi, što ga čini održivom alternativom restriktivnim planovima ishrane.