Surutka je bogata proteinima i lipidima i pomaže u uklanjanju masti iz jetre, čime sprečava njeno propadanje. Međutim, nije svaka vrsta surutke jednako korisna za zdravlje.
Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić, gostujući u Jutarnjem programu Prve, govorio je o ishrani koja pomaže regeneraciji jetre oštećene alkoholom ili lekovima. Objasnio je da surutka igra ključnu ulogu u oporavku jetre, ali da je važno birati pravu vrstu kako bi se postigli najbolji efekti.
— U surutki se nalaze korisni nekazeinski proteini, lipidi, ona je biološki aktivna tečnost za jetru, jer gledajte, početak korišćenja surutke znači prestanak korišćenja alkohola. Ne može da se pije, da se gleda čaši dno, i da se koristi surutka, postoje pravila — rekao je on.
— Dva puta po 200 mililitara dnevno se pije, i snabdevamo tako jetru aktivnim jedinjenjima koja je regenerišu. Umanjuju masti. Jedna od prvih faza oštećenja jetre je masna jetra, ona uvek mora da prođe kroz masnu jetru. Surutka čisti jetru od tih supstanci koje se nagomilavaju u ćelijama, zbog kojih ona propada — rekao je on.
Doktor koji je ranije govorio o tome koje mleko je najzdravije sada je preporučio i konzumaciju kozjeg sira uz surutku, jer zajedno doprinose boljem zdravlju i oporavku organizma.
— Unosite surutku, ona ima serotonin, odmah se osećate dobro, ona popravlja i raspoloženje. Imam prijatelja, ležao je na Bežanijskoj kosi, bio je jako loše. Sutradan je bio bolje, a doktorka mu je rekla – pola kile kozjeg sira i litar surutke! I odmah je bio bolje, istisnuo je sve što ne valja, i dan-danas pije litar surutke dnevno — rekao je on.
Da li je litar surutke previše?
— Može se preterati, ako ne podnosite laktozu i do tada niste uzimali mlečne proizvode, dobićete proliv. Surutka ima sedam do deset odsto laktoze, ako ste netolerantni, eto dijareje da bi se laktoza izbacila — kazao je on.
Surutka dobijena od kozjeg ili ovčjeg mleka ima specifičan miris, ali profesor ističe da je zdravija od one koja potiče od kravljeg mleka.
— Lipidni sastav tih mleka je različit, u kozjem su mnogo zdraviji lipidi od kravljeg! Surutka ima i zdrave proteine iz kozjeg mleka, istina je da je bolja od kravlje. Ovčja ima malo goru masnoću, u tom smislu je idealna kozja surutka — rekao je on.