BEZ NJEGA ORGANIZAM OTKAZUJE Ovo su znakovi da vašem organizmu nedostaje cink

Cink pomaže rastu ćelija, zarastanju rana, sintezi DNK, rastu i razvoju fetusa. Kod muškaraca je važan za zdravlje prostate i plodnosti, a kod žena pomaže prilikom predmenstrualnih i menstrualnih tegoba.

Dnevno u telo muškarci treba unose 11 do 15, a žene 8 do 12 miligrama. Međutim, suplemente ne treba uzimati na svoju ruku jer prekomerne doze mogu da teraju na povraćanje, dijareju, vrtoglavice, metalni ukus u ustima, grčeve i glavobolje.

Najbolji način da unesete cink je da jedete hranu koja je bogata ovim mineralom, a i vaše telo ga na taj način najbolje apsorbuje. U hranu bogatu cinkom spadaju žitarice, meso, grašak, mleko i jaja. Ovo su znakovi da vašem organizmu nedostaje cink:

Pročitajte još...  Probajte, neverovatno ali deluje: Naučnici tvrde da ova pesma smanjuje stres kao nijedna druga

Često ste bolesni

Nedostatak cinka slabi vaš imunitet zbog čega osobe koje imaju nedostatak ovog minerala često oboljevaju od gripa i crevnih infekcija.

Dijareja

Jedna od infekcija koja se javlja često kod osoba koje imaju nedostatak cinka je ona koja je izazvana bakterijom koja izaziva dijareju.

Cink je zadužen za normalan rast ćelija, pa njegov nedostatak u telu uzrokuje gubitak kose i oštećena na koži.

Zajedno sa nedostatkom cinka dolazi i nedostatak apetita. Ako se na vreme ne ustanovi, ovaj nedostatak apetita može preći u anoreksiju, navodi se na portalu zenskikutak.rs.

Nedostatak minerala cinka kod trudnica može izazvati oštećenje ploda, tačnije oštećenje kognitivnih i motornih funkcija.

Pročitajte još...  Pijete vodu tokom jela? Evo zašto treba odmah da se oslobodite te navike

Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo online portale, ako kopirate orginalni članak sa našeg portala, NAVEDITE (Backlink) NAS KAO IZVOR. Hvala!