VEŽBE ZA MOZAK RUSKOG DOKTORA: Sprečavaju propadanje moždanih ćelija i smanjuju rizik od Alchajmera!

Kako bi nas pamćenje duže služilo, neurolozi savetuju da se pridržavamo određenih pravila. Da li ste znali da postoje vežbe i za mozak?

Trening za moždane vijuge osmislio je eurobiolog Maning Rubin uz pomoć Lorensa Katsa i dao mu naziv neurobik. Ova metoda vežbanja mozga utemeljena na jedinstvenim i nerutinskim načinima razmišljanja i kretanja i njihovu delovanju na mozak. Principi ove metode obajvljeni su prvi put u knjizi “Održite mozak živim”, 1998. godine.

Redovno vežbanje neurobika može da osnaži mozak, popraviti raspoloženje i pamćenje i promieni pogled na svet.

Jačanje neurona

Rutinske aktivnosti, poput ustaljenog jutarnjeg rituala, odlaska na posao istim putem i slično, postaju toliko automatske da od mozga zahtevaju sve manji angažman. Iznenadne, neočekivane aktivnosti sa druge strane proizvode više neuroprenosnika i snažnije utiču na menjanje i jačanje neurona.

Pročitajte još...  Spas od nesanice: Popijte mesečevo mleko i garantovano ćete spavati kao beba!

Komunikacija između neurona kompleksna je i odvija se brzinom svetlosti. Što su te stanice aktivnije, to postaju snažnije. Neuronima je za rad potreban kiseonik, glukoza ili ketoni.

Područja mozga aktiviramo interakcijom sa onim što nas okružuje na fizičkom nivou, dubokim razmišljanjem, učenjem i vizualizacijom. Proces stvaranja novih neurona nazivamo neurogeneza.

Što je više aktivnosti u određenim stanicama mozga, to će biti više neurogeneze u različitim nervnim završetcima koji su uključeni u proces.

Nužno je pokrenuti telo na neuobičajen način kako bismo stimulisali mozak i fizički i mentalno. I to treba činiti redovno. Tu na scenu stupa neurobik koji pruža mozgu neočekivane podsticaje i iskustva kombinujući fizičke, mentalne i emocionalne aktivnosti.

Pročitajte još...  Rotaciona dijeta zaludela žene u Srbiji: Traje tri nedelje, gubi se pola kilograma dnevno, a ovo su pravila

Nove mreže

Takva nova iskustva podstiču neurone da se uključe i stvaraju nove puteve komunikacije, što od njih zahteva da formiraju nove nervne mreže i ojačaju one slabije.

Ako ih kontinuirano izazivaju, poboljšava se funkcionisanje mozga i nervnog sastava, pa smanjuju uticaj starenja mozga.

Trudite se da barem neke od ovih vežbi raditi svaki dan kako biste poboljšali raspoloženje, pamćenje, sposobnost učenja i ukupni kvalitetu života.

Dobro je poslušati i ove savete: okružite se predmetima u različitim bojama, rešavajte enigmatiku, hodajte bosi, upijajte podražaje iz okoline, probajte neko novo jelo ili neku novu namirnicu, smejte se, pronađite novi hobi ili preuredite stan.

Pročitajte još...  Ujutro popijte gutljaj ovog napitka: Creva će vam raditi kao sat i zaboravićete na loše varenje

Praktikovanjem ovih vežbi stimulišete neurone na rad i kreativnost.

1. Novčići u džepu

U džep​ stavite​ nekoliko novčića, zatim posegnite za njima, opipajte ih i osetite. Bez gledanja pokušajte da prepoznate o kojem se novčiću radi, zatim izvadite kovanicu i proverite. Vežba razvija čulo dodira.

2. Zatvorite oči

Zatvorenih očiju polako hodajte stanom pokušavajući da se setite kako prostor izgleda. Ovim potezom menjate rutinu i proveravate pamćenje na potpuno nov način.

3. Smislite tekst

Upalite televizor i gledajte neku emisiju, ali bez tona. Prateći radnju, zamislite razgovor učesnika. Tako testirate svoju maštovitost i kreativnost.

Pročitajte još...  Srce vam lupa kao ludo i stalno ste umorni? Ovo su simptomi podmukle bolesti koju ima sve više žena u Srbiji

4. Čitajte nešto novo

Činite stvari koje mijenjaju vaš uobičajeni obrazac razmišljanja. Ako volite da čitate magazine o kuvanju, ona za promenu pokušajte da čitati one o putovanjima. To će usmeriti mozak na drugačiji način razmišljanja.

5. Promenite rutu

Pokušajte na posao da odete drugim putem od uobičajenog koji znate napamet. Kada promenite rutinu, dodatno ćete zaposliti mozak.

6. Slabija ruka

Pišite nedominantnom rukom, ceo dan ili čak celu nedelju, kad god trebate nešto zapisati, učinite to levom rukom ako ste dešnjak odnosno desnom ako ste levak. Pokušajte nedominantnom rukom da operete i zube. Ovom vežbom aktivirate i delove mozga koje inače ne uključujete u obavljanje zadataka.

Pročitajte još...  Moćan prirodni lek za migrenu: Čim popijete ovaj čaj bol i mučnina će prestati, a tablete više nećete piti!

7. Izoštrite njuh

Za ovu vam vežbu će vam trebati desetak tegli sa začinima. Pokušajte da ih prepoznate samo mirisanjem, bez gledanja.

Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo online portale, ako kopirate orginalni članak sa našeg portala, NAVEDITE (Backlink) NAS KAO IZVOR. Hvala!