Regulišite telesnu težinu: Fleksitarijanska dijeta doprinosi boljem zdravstvenom stanju žena starijih od 50 godina

Fleksitarijanska dijeta je poluvegetarijanska dijeta koja se dominantno sastoji od namirnica biljnoga porekla, uz povremenu konzumaciju mesa, jaja, mlečnih proizvoda i ribe. Upravo je ova ishrana trenutno izrazito popularna kod onih koji smanjuju unos mesa, bez obzira da li se radi o zdravstvenim, etičkim ili ekološkim razlozima. Za razliku od Vegetarijanske dijete, koja u nekim slučajevima može dovesti do manjka gvožđa i omega-3 masnih kiselina u organizmu, Fleksitarijanska dijeta sadrži dovoljne količine ovih nutrijenata, baš kao i kalcijuma, koji je posebno važan ženama u periodu nakon menopauze.

Fleksitarijanska dijeta je svima prihvatljiva zato što je fleksibilna

Fleksitarijanstvo ili „poluvegetarijanstvo“ je ishrana bazirana primarno na namirnicama biljnog porekla, uz povremeno uključivanje mesa i ribe u jelovnik. Vegetarijanci kao prednosti svojeg  načina ishrane ističu snižen rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, niži krvni pritisak, manju opasnost od srčanog udara, metaboličkog sindroma, dijabetesa, pa čak i nekih oblika karcinoma.

Pročitajte još...  "Ovo je prvi simptom kamena u žuči": Dr Perišić otkriva da u krv ulaze toksini koji mogu ugroziti ceo organizam

Istovremeno, meso je izvrstan izvor proteina, a proteini dokazano doprinose izgradnji i očuvanju mišićnog tkiva,učestvuju u mnogim životnim procesima te imaju aminokiselinski sastav i biodostupnost kojima biljni izvori proteina ne mogu da pariraju. Upravo zbog toga, osmišljena je Fleksitarijanska dijeta. Prema načelima ove ishrane, u jelovnik se uključuje hrana koja ima veće količine celih zrna žitarica, mahunarki, voća i povrća, a ono što je posebnost ove ishrane je ono po čemu je dobila i ime – fleksibilna je! Ideja oko unosa namirnica životinjskog porekla, prema načelima ove dijete, sastoji se u preporuci da se one jedu samo nakon 18 sati, ako se žele unositi svakodnevno.

Zdravstvene prednosti fleksitarijanstva

Pročitajte još...  Prepoznajte nizak rast kod dece: Pedijatar dr Aneta Jovanović objašnjava moguće uzroke zaostajanja

Postoji niz studija koje se bave prednostima fleksitarijanstva, a među potvrđenim prednostima ove vrste ishrane je smanjen indeks telesne mase, naspram osoba koje redovno jedu meso, ali i snižen rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, kao i snižena stopa mortaliteta. 

Iako mnogi to misle, fleksitarijanstvo nije samo izbacivanje mesa ili namirnica životinjskog porekla iz većine obroka u danu. Kako pobornici ove ishrane kažu, radi se o donošenju dobrih, zdravih i ekološki osvešćenih nutritivnih odluka – preferira se unos minimalno prerađenog, nutritivno bogatog voća, povrća, žitarica i mlečnih proizvoda.

Smanjivanje unosa mesa može se planirati uvođenjem sledećih promena u dosadašnjoj prehrani:

Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo online portale, ako kopirate orginalni članak sa našeg portala, NAVEDITE (Backlink) NAS KAO IZVOR. Hvala!