Sprečava prehladu i poboljšava rad probave: Napravite kuvano vino sa karanfilićem

Obično se servira toplo i pravi od crvenih vina. Prilog mogu da budu citrusi (pomorandže i limun), i razni začini. Neki od predloga su karanfilić, cimet, aleva paprika, muškatni oraščić, đumbir, biber ili kardamom. U nekim zemljama, kuvano vino spada u deo božićne tradicije, od II veka nove ere. Smatra se da ovaj običaj ima rimsko poreklo.

Manji rizik od kardiovaskularnih bolesti ako pijete kuvano vino

Neke studije kažu da crveno vino može da pomogne u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, prvenstveno srčanog i moždanog udara. Crveno vino je izvor antioksidanata, a smatra se da njegova umerena konzumacija može da pomogne u povećanju nivoa ‘dobrog’ (HDL) i spuštanju nivoa ‘lošeg’ (LDL) holesterola. Prvenstveno, efekat je u sprečavanju začepljenja arterija. Muškatni oraščić, čest dodatak kuvanom vinu, ima slične osobine. Istraživači su došli do podataka da jača srce i takođe smanjuje rizike od kardiovaskularnih bolesti.

Pročitajte još...  Muku mučite sa sinusima? Ovaj ruski čaj će vam brzo olakšati tegobe

Kuvano vino može da smanji rizik od osteoporoze

Crno vino uz konzumiranje u umerenim količinama takođe je povezano i sa smanjenjem rizika od osteoporoze koja oslabljuje kosti. U crvenom vinu se nalazi resveratrol (polifenolno biljno jedinjenje) sa antiinflamatornim svojstvima, koja pomažu u povećanju mineralne gustine kostiju.

Usporavanje procesa starenja

Resveratrol takođe pomaže u podmlađivanju ćelija i usporavanju procesa starenja. Njegova visoka koncentracija doprinosi borbi protiv štetnih slobodnih radikala u koži, čineći da izgledate mlađe. Slobodni radikali su učesnici oksidativnog stresa koji uništava naše zdrave ćelije.

Isto jedinjenje (resveratrol) poboljšava protok krvi, a studije kažu da to utiče na bolju funkciju mozga, prvenstveno pamćenje. Pored toga, muškatni oraščić u kuvanom vinu može da pomogne u stimulaciji mozga, smanjenju umora, stresa i anksioznosti, kao i poboljšanju koncentracije.

Pročitajte još...  Pijete vodu tokom jela? Evo zašto treba odmah da se oslobodite te navike

Antioksidanti u crvenom vinu mogli bi da pomognu u borbi protiv infekcija i da ojačaju imunitet. Jedna španska studija je pokazala da ljudi koji su ga konzumirali određeni vremenski period imaju i do 40 odsto manji rizik od prehlade. Takođe, karanfilić ima i antivirusna svojstva, pa je ova kombinacija i ukusna i korisna.

Kuvano vino sa muškatnim oraščićem dobro je za čišćenje jetre i bubrega od toksina. U umerenim količinama posebno je efikasno i kao svojevrstan eliksir za jetru. Muškatni oraščić takođe može da pomogne u sprečavanju procesa stvaranja kamena u bubregu.

Pokazalo se da cimet u kuvanom vinu ima snažan antiinflamatorni efekat, smanjuje otoke i održava normalnu funkciju ćelija svih tkiva. To može da bude od značaja kod stanja kakvo je artritis. Antioksidansi u crnom vinu sa karanfilićem takođe deluju antiupalno.

Pročitajte još...  Da li radite ove poslove? Novo istraživanje otkriva da neka zanimanja nose veliki rizik za gubitak pamćenja!

Smatra se da karanfilić u kuvanom vinu pomaže u povećanju pokretljivosti creva, i da poboljšava varenje. Rezultat su manji probavni problemi, kao što su loše varenje, gasovi i zatvor.

Uljana supstanca eugenol koja se nalazi u karanfiliću, ima lokalna anestetička i antiseptička svojstva. U kombinaciji sa crvenim vinom, može da bude od koristi za lečenje zubobolje. Naravno, svi ovi saveti odnose se na umerenu konzumaciju kuvanog vina. Takođe, nikako nemojte zanemaritavi terapiju, ako je imate, za bilo koje od navedenih stanja.

Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo online portale, ako kopirate orginalni članak sa našeg portala, NAVEDITE (Backlink) NAS KAO IZVOR. Hvala!