Mraz, niska temperatura odavno je već deo naše svakodnevnice, a ne manjka ni virusnih prehlada, zato je sada najvažnije da se zaštitite od hladnoće i podignete imunitet. U kućnu apoteku prirodnih „lekova“ za prehladu dodajte napitak koji se u Indiji koristi od davnina.
Cimet i đumbir sadrže najvažnije vitamine i minerale koji štite od virusnih infekcija. Đumbir je poznat po aktivnim jedinjenjima koja pozitivno utiču na celo telo, a zahvaljujući antioksidativnom i antiinflamatornom svojstvu pomaže u zaštiti i „lečenju“ prehlade.
Cimet je takođe moćno antivirusno i antibakterijsko sredstvo koje povoljno utiče na celo telo. Dodavanjem ovih namirnica u toplo mleko, koje samo po sebi greje i umiruje telo i um, dodatno pojačavate blagotvorno dejstvo đumbira i cimeta.
Kako da napravite mleko od cimeta i đumbira?
Prokuvajte 250 ml mleka. U njega dodajte narendani đumbir (veličina nokta) i prstohvat cimeta. Ostavite da tako odstoji pola sata, a zatim procedite i popijte!
Ovaj recept iz indijske tradicionalne medicine će vas zagrejati u hladnoj sezoni i zaštititi od prehlade.