Kombinacija ova 2 leka može vas koštati života

Ako možemo da kupimo lek u apoteci bez recepta većina nas smatra da ne može da nam naškodi inače nam ne bi bio lako dostupan. Nismo ni svesni koliko je situacija komplikovana. Naime, postoji veliki rizik od pogrešnog kombinovanja lekova, a što može da dovede do ozbiljnih i opasnih posledica.

Stručnjaci su imenovali jedan ovakav “loš par”, koji je i te kako štetan po zdravlje.

Ako redovno uzimate antihistaminike za lečenje alergija, ne bi trebalo da ih kombinujete sa lekovima protiv bolesti kretanja koje mnogi uzimaju pre dugih putovanja, a posebno tokom zime. Stručnjaci ističu da ova dva leka mogu da izazovu iznenadnu i jaku pospanost, a koja može biti veoma opasna ako ste na putu, posebno ako vozite.

Pročitajte još...  Molitva za zdravlje manastira Tumane: Veruje se da ove reči imaju čudesnu moć

Stvar je u tome što ovi lekovi mogu da izazovu blagu pospanost kada se uzimaju, a njihova kombinacija udvostručuje količinu aktivnog sastojka.

“Budite oprezni kada kombinujete antihistaminike protiv alergija kao što je difenhidramin sa lekovima protiv mučnine kao što je dramina. Njihovi slični aktivni sastojci mogu da dovedu do prekomerne pospanosti”, kaže Nikol Gatas, docent farmakologije.

Dobra vest je da ako već uzimate antihistaminike, oni mogu da pomognu kod mučnine izazvane kretanjem, navodi The Cleveland Blade.

“Ako antihistaminici nisu dovoljno efikasni za lečenje mučnine izazvane kretanjem”, kaže Gatas, “možete da pređete na lekove sa drugim aktivnim sastojkom koji ne izaziva pospanost”, zaključio je farmakolog.

Pročitajte još...  I lekari ga se plaše: Ovaj virus napada staro i mlado, ali kod dece je užasan

Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo online portale, ako kopirate orginalni članak sa našeg portala, NAVEDITE (Backlink) NAS KAO IZVOR. Hvala!