SIMPTOM na koji niko ne obraća pažnju: Može biti rani znak dijabetesa, ali i drugih OZBILJNIH bolesti i stanja!

Ako vam je hladno zato što je temperatura naglo pala i osećate blagu neprijatnost, to je normalno. Naprotiv, ako drhtite od hladnoće dok je svima oko vas prijatno, to može da bude znak ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ovo su neki od njih:

Anemija 

 

Nizak nivo gvožđa u krvi može biti  razlog hroničnog osećaja hladnoće. Gvožđe je, ključni mineral koji pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik kroz telo, što zapravo znači da dovode toplotu i druge hranljive sastojke u svako krvno zrnce vašeg organizma. Bez dovoljno gvožđa, crvena krvna zrnca ne mogu efikasno da rade svoj posao, zato vam je  hladno i drhtite. 

 

Pročitajte još...  Obratite pažnju na ovo voće: Maher je za snižavanje krvnog pritiska!

Manjak sna 

 

Nedostatak sna može da utiče na  vaš nervni sistem i  funkcije u mozgu, koje regulišu telesnu temperaturu. Nije još potpuno jasno zbog čega se ovo događa, iako istraživanja sugerišu da se zbog nedovoljno sna smanjuje aktivnost u hipotalamusu, delu mozga odgovornom i za regulisanje telesne temperature. 

 

Nedostatak vitamina 

 

Stalni osećaj hladnoće može uzrokovati nedostatak vitamina B12, koji se nalazi u namirnicama životinjskom porekla i ima veliku ulogu u smanjivanju osećaja hladnoće. Telu je potreban ovaj vitamin kako bi proizvodio crvena krvna zrnca koje šire kiseonik u organizmu, dakle ovaj vitamin je važan koliko i gvožđe. 

Poremećaj rada štitne žlezde 

 

Pročitajte još...  Doktor otkrio znakove koji najavljuju da staje srce: Javljaju se 24 sata pre napada

Ako vam je stalno hladno to može da znači da imate problema sa radom štitne žlezde.

 

U ovom slučaju moguća je  hipoterioza, što znači da vaša štitna žlezda ne luči dovoljno hormona, a to dovodi do osećaja hladnoće. 

 

Bez ispravnog rada ove žlezde, usporava se metabolizam, te sprečava normalna funkcija vašeg tela u proizvodnji dovoljne količine  toplote. 

 

Rani znak dijabetesa 

 

Dijabetes koji se ne kontroliše može da dovede do stanja periferne neuropatije. Ovo stanje utiče na nerve koji su zaduženi za osećaj dodira. Tipično je da se javlja i osećaj trnjenja ruku i nogu, a budući da su  živci odgovorni i za slanje poruka vašem mozgu kada je osećaj  temperature u pitanju , vaše ruke i noge mogu takođe da budu hladne. 

Pročitajte još...  Jajnici prestaju da rade oko 52. godine: Evo kako da vam budu zdravi i funkcionalni što duže

 

Dijabetička neuropatija razvija se postepeno, pa je velika verovatnoća da je uopšte nećete primetiti. Ako se pored ovog simptoma javi i učestalo mokrenje i konstantna žeđ, obavezno posetite doktora.

 

 

 


Stručnjaci kažu da ukoliko spavate duže od OVE PREPORUKE možete da poremetite metabolizam


Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo online portale, ako kopirate orginalni članak sa našeg portala, NAVEDITE (Backlink) NAS KAO IZVOR. Hvala!