Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas!

OPREZNO SA PARACETAMOLOM Oštećuje jetru, a nikako se ne sme kombinovati sa ovim lekom

Sezona je virusa koji uz sve ostale simptome sa sobom nose i povišenu telesnu temperaturu. S obzirom na to da je paracetamol najčešće korišteni lek za povišenu telesnu temperaturu, dobro zapamtite ovih sedam saveta, a pogotovo kad su deca u pitanju.

Mogu ga koristiti trudnice

Pridružite se našoj Facebook grupi Lajk.rs kako bi videli realnu sliku svega što se dešava oko nas! 🙃

Paracetamol je jedini lek koji se može primenjivati tokom cele trudnoće i dojenja, kao blagi analgetik i antipiretik, naravno uz ispravno doziranje i racionalnu upotrebu.

Ne uzima se kod blago povišene temperature

Povišena telesna temperatura prirodan je način obrane organizma i ne treba je odmah snižavati. Kod odraslih osoba preporučuje se snižavanje kad temperatura poraste iznad 38,5°C pod pazuhom, ali kod rizičnih grupa (starije osobe, iscrpljeni bolesnici, osobe oslabljenog imuniteta) može se snižavati već kod 37,5°C. Preporučuje se primena standardne fizikalne metode – oblozi od mlake vode (ne alkohol) i uzimanje antipiretika u primerenoj dozi.

Pročitajte još...  Soda bikarbona deluje na upale, bolesti bubrega, maligne bolesti, a za gljivične infekcije je nezamenjiva

Lek izbora kad dete ima groznicu

Povišenom temperaturom kod dece smatra se ona viša od 38°C pod pazuhom, odnosno 38,5°C rektalno. No, nove smernice kao kriterijum za snižavanje temperature ne stavljaju u prvi plan izmerenu vrednost, već preporučuju pratiti izgled i raspoloženje deteta, pa se temperatura može snižavati i pre dostizanja navedenih vjednosti ako npr. dete klone i prestane uzimati tečnost i ako je razdražljivo, umorno i pospano. Paracetamol se daju u prikladnom obliku i uz strogo pridržavanje propisanih doza prema godinama ili telesnoj težini. Obavezno treba ići lekaru ako dete ima temperaturu višu od 40°C.

Kombinacija analgetika

Uvek se kombinuju lekovi različitih grupa, odnosno oni koji imaju različite mehanizme delovanja, recimo paracetamol s tramadolom (lek za jake bolove, samo po preporuci lekara). Za snižavanje temperature kod dece roditelji se često pitaju da li dati paracetamol ili ibuprofen. Važno je znati da se ne smeju davati oba leka istovremeno. Preporučuje se prvo dati paracetamol, a ako nema efekta od 1 do 4 sata, u sledećoj dozi zameniti ga ibuprofenom. Takvo, naizmenično davanje paracetamola i ibuprofenakod dece preporučuje se samo u slučaju da se jednim lekom ne može postići efekt.

Pročitajte još...  Imate nepravilan srčani ritam: Uradite ovaj test, može vam spasiti život

Važno je ispravno doziranje

Na tržištu postoji paracetamol u različitim dozama i u različitim oblicima, tako da je moguće odabrati prikladan lek za svaki uzrast i telesnu težinu. Uopšteno je pravilo doziranja paracetamola 10-15 mg/kg telesne mase, a razmak između pojedinih doza ne sme biti kraći od četiri sata. Najvažnije je zapamtiti da je maksimalna dnevna doza za odrasle 4 g i ona se ne sme prekoračiti (u nekim državama EU maksimalna doza paracetamola je smanjena na 2,4 g, a iz opreza, zbog mogućnosti zloupotrebe i neracionalnog trošenja, povučen je iz trgovačke mreže ponovno u apoteke).

Mogući štetni učinci

Iako je u racionalom korišćenju dobar i siguran lek, paracetamol može izazvati teška oštećenja jetre pri visokim dozama. Nedavno smo imali prilike pratiti u medijima napise o opasnostima i rizicima primene paracetamola, posebne zabrinutost britanskih pedijatara i apotekara jer roditelji često daju deci sirupe s paracetamolom prečesto i u previsokim dozama, ponekad i kad lek uopšte nije potreban.

Pročitajte još...  Ruski TRAVAR Jurovski preporučuje: Ovaj PRIRODNI čaj sa DVE biljke REŠAVA ozbiljne PROBLEME!

Kupuje se bez recepta, ali…

Paracetamol je dostupan bez recepta u apoteci, a neki oblici i doze i u tzv. specijalizovanim prodavnicama. Na tržištu postoji 30-ak preparata koji sadrže paracetamol ili kao jedini sastojak ili u kombinaciji, a dolaze pod različitim zaštićenim, odnosno imenima proizvođača, pa se zbog neinformisanosti može dogoditi nepotrebno i štetno udvostručivanje terapije. Savetovanje sa stručnjakom nužno je kako bi se izbegle neprijatne nuspojave i odabrao pravi lek u pravoj dozi, zavisno o stanju pacijenta te vrsti i intenzitetu boli.

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x