NAJNOVIJE
margin-top: 36px;

SJAJNE VESTI! ODOBREN LEK PROTIV KORONE U OBLIKU PILULE Evo u kom trenutku treba da se uzima, a kako zaustavlja virus

Velika Britanija prva je zemlja na svetu koja je odobrila upotrebu antivirusne pilule koja bi mogla da pomogne u suzbijanju pandemije.

Regulatorno telo MHRA odobrilo je molnupiravir za oralnu upotrebu odmah nakon pozitivnog testa, ili do pet dana nakon pojave simptoma.

Ovo je prvi ikada odobreni oralni antivirusni lek za kovid 19, koji će možda uskoro biti odobren i u SAD-u.

Podaci istraživanja ukazuju da molnupiravir može da “prepolovi” šanse za hospitalizaciju ili smrt od kovida kod najrizičnijih pacijenata, kada se tretman započne dok je bolest još uvek u početnoj fazi. 

Lek proizvodi kompanija “Merk” (Merck) koja je saopštila da se nada da će do kraja godine proizvesti deset miliona doza leka, a tokom 2022. još 20 miliona.

Kako je testiran lek?

U studijama su učestvovali pacijenti iz rizičnih grupa, njih ukupno 775. Jednoj grupi davan je ovaj lek, a drugoj placebo, odnosno pilula koja nema funkciju leka.

Pročitajte još...  Doktor Predrag Nenadić savetuje: Evo kako se pravilno koristi JABUKOVO SIRĆE, ali i kako da smanjite MASNE NASLAGE!

Među pacijentima koji su dobili placebo, hospitalizovano je ili umrlo 14,1 odsto učesnika studije. Ali pacijenti koji su dobili molnupirnavir morali su u bolnicu dvostruko ređe – samo 7,3 odsto njih, dok nijedan nije preminuo. U drugoj grupi smrtnih slučajeva bilo je osam, ali rezultati ove studije još uvek nisu nezavisno potvrđeni.

Proizvođač navodi da je vreme ključno – molnupiravir se mora uzeti rano, inače neće imati takvo dejstvo. Nije efikasan kod pacijenata koji su već razvili tešku kliničku sliku.

Kako funkcioniše molnupiravir? Deluje na enzim koji korona virus koristi za kopiranje svog genetskog koda i razmnožavanje u organizmu. Pravi “grešku” u tom procesu kopiranja i samim time inhibira replikaciju virusa.

Obaveštenja ✅
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Volela bih vaše mišljenje, ostavite komentar..x
()
x