Ovo je užas: Ameba koja “jede mozak” usmrtila bebu, udahnula je igrajući se u fontani

Dečak je preminuo zbog amebe koja “jede mozak” nakon što se igrao kraj fontane u kantri klubu u Arkanzasu, što predstavlja petu smrt od ovog uzročnika u Americi.

Majkl Aleksander Polok III imao je samo 16 meseci kada je umro 4. septembra, nakon što je dobio oboljenje izazvanom amebom Naegleria fovleri u kantri klubu Litl Rok.

– Iako je Majklovo vreme na Zemlji bilo kratko, dirnuo je srca porodice, prijatelja, pa čak i stranaca na koje je naišao svojim prosvetljujućim osmehom i razigranošću – napisali su roditelji, a prenosi  “Arkanzas onlajn”.

Ministarstvo zdravlja Arkanzasa potvrdilo je da je beba umrla od amebe i da je verovatno bila izložena dok se igrala na fontani. Polok je preminuo u dečjoj bolnici u Arkanzasu u Litl Roku, rekao je mrtvozornik Džeron Hobs.

Ministarstvo zdravlja poslalo je uzorke vode Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, koji su potvrdili da jedan uzorak ima tragove amebe, navodi se u saopštenju.

– Odeljenje je bilo u kontaktu sa Kantri klubom Litl Rok i oni su sarađivali u ispitivanjima – navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Naegleria fovleri se nalazi u toploj slatkoj vodi niskog nivoa i redovno se nalazi u rekama, jezerima i potocima. Može se naći u hlorisanoj vodi, prema CDC-u. Retko se dešava da utiče na ljude.

Printscreen/Facebook

 

Udiše se kroz nos pre nego što ode u mozak, primetio je CDC. Infekcija se ne može preneti iz vode za piće jer mora najpre da ide u nos osobe. Početni simptomi, koji se takođe smatraju “prvom stadijumom”, uključuju jaku frontalnu glavobolju, groznicu, mučninu i povraćanje. Druga faza, kaže CDC, može uključivati komu, halucinacije, izmenjeno mentalno stanje, ukočen vrat i napade.

Pročitajte još...  Od njega imunitet raste: Čašu ovog soka našI stari su pilu svaki dan za dobro zdravlje

Veruje se da je Polok peti Amerikanac koji je ove godine umro od amebe.

Krajem prošlog meseca, stanovnik Teksasa zarazio se amebom dok je plivao u jezeru Lindon B. Džonson.

U julu je stanovnik Džordžije takođe umro od Naegleria fovleri dok je plivao u slatkovodnom jezeru, kao i mali dečak u Nevadi. Vudrou Bundi (2) zarazio se dok se igrao u vodi u Eš Springsu i počeo da doživljava simptome slične gripu pre nego što je hitno prebačen u bolnicu.

Muškarac na Floridi takođe je zaražen infekcijom u martu, nakon što je isprao nos vodom iz česme.

 

Obaveštenja
Obavesti me:
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo online portale, ako kopirate orginalni članak sa našeg portala, NAVEDITE (Backlink) NAS KAO IZVOR. Hvala!