Šta ga izaziva i kako se leči? Ako počnete da osećate bol i peckanje tokom mokrenja, najverovatnije imate CISTITIS



Cistitis – šta je to i koji su simptomi?

O cistitisu govorimo kada se sluznica bešike upali. Iako se taj izraz uobičajeno koristi, ispravnije je govoriti o infekcijama urinarnog trakta – termin se odnosi i na sluzokožu bešike i na druge delove urinarnog trakta. Simptomi su isti u oba slučaja.

Infekcija urinarnog trakta je neprijatno stanje sa češćim nagonima za mokrenjem i poteškoćama u potpunom pražnjenju bešike. Karakterističan simptom upale je i bol i peckanje pri mokrenju. Manje očigledni simptomi mogu uključivati zamućen urin, čudan miris i bol u leđima.

Ako se pravilno leči, upala se povlači u roku od nekoliko dana. Međutim, to nije slučaj ako zanemarimo simptome. Tada se mogu pojaviti mnogo ozbiljnije bolesti, uključujući bubrežne.

Pročitajte još...  Stručnjaci otkrivaju: Prevelika količina ugljenih hidrata ostavlja 5 posledica, jedna je posebno kobna za vaše telo

Cistitis se može desiti svakome. Međutim, ako se javlja više od tri puta godišnje, to je znak da već imamo posla sa hroničnom bolešću.

Odakle dolazi cistitis?

Najverovatniji uzrok cistitisa je bakterijska infekcija ( bakterija Ešerihija Koli ). Ona je odgovorna za 90 odsto. infekcija urinarnog trakta. Žene su sklonije oboljenju od muškaraca, što je povezano sa anatomijom. Kod muškaraca, uretra je duža, što smanjuje rizik od infekcije.

Najlakši način da se zarazite bakterijom je čest seksualni kontakt, ali postoji više razloga za razvoj upale. Trudnice (zbog povišenog nivoa progesterona) i žene u menopauzi (zbog hormonalnih promena sluzokože su manje vlažne i lakše ih napadaju bakterije), stariji muškarci (zbog uvećane prostate), dijabetičari (šećer u urinu postaje manje vlažan), kao i pacijenti kojima je potrebna kateterizacija (koja favorizuje infekcije).

Pročitajte još...  Neki starci imaju bolju memoriju od mladih: Evo kako da vaš mozak radi kao švajcarski sat tokom čitavog života, po savetu doktora

Infekcijama urinarnog trakta favorizuju i stanja smanjenog imuniteta, povezana sa stresom ili uzimanjem antibiotika. Rizik od upale se povećava i kod nepravilne intimne higijene (takođe prečeste) ili dehidracije.

Cistitis – kako sprečiti i lečiti?

U cilju prevencije urinarnih infekcija, najlakše je usmeriti se na profilaksu u vidu redovnog unosa lekovitog preparata koji štiti od infekcije 

Profilaktička upotreba preparata je mnogo jednostavnija i manje zahtevna od, na primer, seksualne apstinencije kod žena. Takođe može biti od koristi za dijabetičare ili pacijente sa kateterizacijom, za koje ne postoje drugi načini za smanjenje rizika od bakterijske infekcije.

Kod svake infekcije urinarnog trakta, vredi se konsultovati sa lekarom koji će utvrditi uzroke tegoba i preporučiti odgovarajući tretman. Kontakt sa specijalistom je neophodan ako se pored gore navedenih simptoma javljaju i temperatura, groznica ili bol u predelu bubrega.

Pročitajte još...  Medicinska sestra upozorila roditelje: Deca u Srbiji obožavaju ovaj slatkiš, a on povećava rizik od gušenja

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare