Kako sterilisati tegle – Lajk.rs

Stavljanje zimnice u sterilisane tegle je neophodno kako bi ukusno voće ili povrće ostalo takvo cele zime. I najmanja prljavština može uticati na trajnost džema, ajvara ili ukiseljenog povrća. Tegle koje koristite prvo treba oprati deterdžentom i vodom. Potom sledi sterilizacija. Postoji nekoliko načina, a mi smo izabrali one starinske po savetu baka Jele koja ih godinama primenjuje.

Sterilizacija rakijom ili alkoholom

U svaku teglu sipajte malo alkohola ili domaće jake rakije, potresite je da pređe preko cele unutrašnjosti tegle. Sa spoljne strane tegle obrišite čistom krpom natopljenom alkoholom ili rakijom. Ostavite da se osuše prirodnim putem.

Na visokoj temperaturi

Skinite etikete sa tegli i stavite ih na pleh da se ne dodiruju, pa ubacite u  rernu zagrejanu na 130 stepeni (nemojte na višu temperaturu da staklo ne pukne) i ostavite 20 minuta.

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

 

Sterilizacija tegli kuvanjem

Popularan način sterilizacije tegli je kuvanje u vreloj vodi 10-15 minuta neposredno pre punjenja zimnicom. Na taj se način uništavaju sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje.

Da tegle ne puknu

Tegle treba da budu tople kada stavljate u njih zimnicu. Da ne bi pukle dok sipate vruću zimnicu ispod tegli stavite vlažan stolnjak ili krpu.

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.:

 

 

 

Pročitajte još...  Kako ostati smireni tokom turbulencija?
guest
0 Komentari
Najnoviji
Najstariji Najvise glasova
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Molimo sve online portale, ako kopirate članak sa našeg portala navedite nas kao izvor informacije. ✅