Nisu ni jaja, ni ovsene pahuljice: Ovo je definitivno najzdraviji doručak na svetu



U zabiti Nikoje u Kostariki doktor je pronašao najzdraviji doručak na svetu. Den Buetner poslednjih 20 godina proučavao je navike ljudi koji žive 100 ili više godina, posebno hranu koju jedu.

 

„Pod krovovima od crvenih crepova desetak ljudi iz Nicoje budi se svako jutro u četiri. Lože drva u glinenim pećima, stavljaju da kuvaju kotlove začinjenog pasulja i mese testo od kukuruznog brašna“, piše on za CNBC.

„Žena odvaja komad testa veličine golf loptice, stavlja ga na papir za pečenje i oblikuje savršeno okruglu pljeskavicu. Stavi je na vruću glinenu ploču, gde se testo naduva, a onda ga sklopi u savršenu tortilju“, prepričao je on.

 

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

 

„Na drugom kraju peći trojica mešaju pasulj s lukom, crvenom paprikom i domaćim začinskim biljem. Pasulj se polako kuva oko sat vremena, a zatim se pomeša s pirinčem“, dodao je Buetner.

Šta ovo jelo čini tako zdravim?

Pročitajte još...  Sad je vreme da ih posadite u dvorištu: Ovo su 3 biljke koje zmije apsolutno ne podnose

 

Kukuruzne tortilje izvrstan su izvor složenih ugljenih hidrata s glikemijskim indeksom nižim od celih žitarica. 

 

Pepeo razgrađuje ćelijski zid kukuruza čineći niacin (vitamin B) dostupnim i oslobađa aminokiseline kako bi telo moglo da ih apsorbuje.

 

Crni pasulj sadrži iste antocijane (aminokiseline) koji se nalaze u borovnicama. Bogati su, čiste creva, snižavaju krvni pritisak, regulišu insulin, te su puni folata, kalijuma i vitamina B grupe.

 

Kombinacija pasulja i pirinča stvara celi protein, što znači da jelo sadrži sve aminokiseline potrebne za dug život. 

tortilje

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

 

Prema Buetneru, ukupna cena ovog doručka je oko četiri evra, a može se pripremiti za celu nedelju.

Pročitajte još...  Veoma su korisne: Ne bacajte kesice za upijanje vlage, evo kako da ih upotrebite u kući


guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare