Nestalo vam je jaja? Ove namirnice mogu da ih zamenePostoje brojne zamene. Predstavljamo vam neka od najzanimljivijih: 

Pire od jabuka

Bogat pektinom — vrstom dijetalnih vlakana koja deluju kao gustin. Pire od jabuka izvrsno zamenjuje jaja u kolačima, prilikom pravljenja hleba i keksića. Ne samo da pomaže u pravljenju smese, jer poboljšava tekstruru, već obezbeđuje i vlažnost, zbog čega peciva postaju još mekanija. Kako biste zamenili jedno jaje, jednostavno upotrebite 1/4 šoljice nezaslađenog pirea od jabuka u svom receptu. 

Lanene ili čia semenke

Kada se mlevene lanene ili čia semenke pomešaju sa vodom, formiraju gustu smesu koja se može koristiti umesto jaja kao vezivno sredstvo u pekarskim proizvodima. I lanene i čia semenke upijaju tekućinu, stvarajući gelastu teksturu koja sjedinjuje sastojke, baš kao što to čine jaja. Vaši proizvodi mogu da imaju malo gušću teksturu koja se lakše jede, ali dodatna vlaga iz semenki mogu učiniti gotov proizvod vlažnijim. Da biste napravili laneno ili čia „jaje“, jednostavno pomešajte 1 kašiku mlevenih lanenih ili čia semenki sa tri kašike vode i ostavite nekoliko minuta da se otope i dok se smesa ne zgusne. Ovu smesu možete zameniti sa jednim jajem. Lanene ili čia semenke vam takođe obezbeđuju dovoljnu količinu proteina za jedan dan. 

Gazirana voda

Gazirana voda može se koristiti kao zamena za jaja u receptima u kojima se jaja prvenstveno koriste za podizanje smese. Sve što treba da učinite jeste da zemenite jedno jaje sa 1/4 šoljice gazirane vode. Možda će vam se tekstura činiti gušćom, ali penušavost gazirane vode savršena je za lagane i pahuljaste recepte. Kada koristite ovu metodu zamene za jaja, pomešajte gaziranu vodu sa bilo kojim tekućim sastojcima — kao što je mleko — ili vodu dodajte pred kraj mešanja. Ako gaziranu vodu dodate prerano, na primer nakon mešanja maslaca i šećera prilikom pravljenja kolača, mehurići će se pojaviti pre nego što završite sa mešanjem testa i vaš će recept biti ravan. 

Pročitajte još...  4 razloga zašto kod kuće treba nositi papuče

Banane

Banane mogu neverojatno dobro da posluže kao zamena za jaja prilikom pećenja. Sve što treba da učinite je da jedno jaje zamenite 1/4 zgnječenih zrelih banana. Ova metoda je posebno delotvorna u kolačima, hlebu i keksićima. Imajte na umu da će upotreba banana kao zamene za jaja ume da da dodatnu vlažnost, uzrokujući gušći proizvod na kraju. 

Želatin

Samo pomešajte 1 kašiku želatina sa tri kašike hladne vode, ostavite da odstoji dok smesa ne postane gusta i zatim je dodajte kao što dodajete jaje. Savršeno je za recepte koji zahtevaju mali broj jaja – kao što su određene pakovane mešavine za kolače, keksiće ili palačinke – ili gde jaja služe uglavnom kao vezivo. Ipak, imajte na umu da će tekstura i ukus vašeg konačnog proizvoda verovatno biti drugačiji nego da ste koristili jaja. Želatin, takođe, neće pružiti isto dejstvo podizanja smese, tako da je ovo najbolje rešenje prilikom pravljenja proizvoda poput slatkih kolačića.

Pročitajte još...  Recept za prihranu paradajza - Lajk.rsIzvor: Alo.rs

guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledajte sve komentare