Grilovani plavi patlidžan s paradajzom, bosiljkom i fetom ima ukus leta i izuzetno se lako priprema. Kada patlidžan isečete po dužini na duge trake, imate manje posla oko prevrtanja i praćenja na roštilju.
Posolite ga i ostavite da se ocedi – na taj način uklanjate višak tečnosti, pa će nakon pečenja biti kremast i mekan, a ne sunđerast i gnjecav. Potrebno mu je oko 30 minuta da se ocedi, a za to vreme možete prepeći pinjole i iseći male paradajze.
Patlidžan pecite dok ne dobije lepu boju i ne omekša, a zatim pripremite jednostavan preliv koji sadrži i slanu fetu i svež, mirisan bosiljak. Poslužite kao predjelo, glavno jelo bez mesa za dvoje, ili kao prilog uz grilovanu piletinu, biftek ili jagnjetinu.
Sastojci:
- 1 veliki plavi patlidžan (oko 700 g), očišćen, isečen po dužini na kriške debljine 2,5 cm
- krupna so
- 1 kašika maslinovog ulja (ekstra devičanskog), plus još za premazivanje
- 2 šolje čeri paradajza (oko 280 g), prepolovljenih
- 1/4 šolje pinjola, prepečenih
- 30 g feta sira, izmrvljeno (oko 1/4 šolje)
- prstohvat ljutih pahuljica čili paprike
- 1/4 šolje svežih listova bosiljka, pocepkanih ako su krupni
Priprema:
Obilno posolite kriške patlidžana. Poređajte ih uspravno u cediljku tako da se delimično preklapaju. Ostavite da stoje 30 minuta; zatim isperite i dobro obrišite papirnim ubrusom.
Zagrejte roštilj na srednje jaku temperaturu. Dobro premažite isečene strane patlidžana uljem. Pecite na roštilju, okrećući jednom, dok ne omekša i ne dobije zlatnosmeđu boju, oko 4 minuta sa svake strane.
U međuvremenu, pomešajte paradajz, pinjole, fetu, čili pahuljice i ostatak ulja; posolite po ukusu.
Kašikom rasporedite smesu preko grilovanog patlidžana i na kraju dodajte listove bosiljka.
Prijatno!





