Potrebno je:
- 700 g brašna
- 550 ml vode
- 40 g svežeg kvasca (ili kesica suvog kvasca)
- kašičica šećera
- kašičica soli
Priprema:
Rernu zagrejte na 250 stepeni. Razmutite kvasac sa šećerom i kašikom brašna u toploj vodi, pa ostavite da se aktivira. Ostatak vode zagrejte, pa pomešajte sa preostalim brašnom i solju, umešajte nadošli kvasac i zamesite testo. Onda ga ostavite na toplom da naraste. Mesite ga još dva minuta, pa oblikujte veknu i zasecite nožem na nekoliko mesta. Onda je stavite u uljem premazan pleh, pa sipajte odozgo malo brašna i pustite da tako odstoji. Stavite šerpu sa rernom na dno rerne, pa na gornju rešetku stavite tepsiju sa hlebom. Pecite 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 250 stepeni, pa skinite posudu sa vodom i pustite da se hleb peče još dvadesetak minuta. Prijatno!