Potrebno je:
- 300 g brašna
- 225 g hladnog putera
- 100 ml hladne vode
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
Za fil:
- 6-8 jabuka
- 1 šolja šećera
- 1 kašika soka od limuna
- 3 kašike gustina ili brašna
- 1 kašičica začina (cimet, muskatni oraščić, mleveni đumbir)
Priprema:
Pomešajte brašno, puter, vodu, so i šećer pa zamesite testo. Podelite ga na 2 dela, umotajte u providnu foliju i ostavite sat vremena u frižideru. Zasebno pomešajte jabuke, šećer, limunov sok, brašno i začine. Polovinu testa razvucite oklagijom i prebacite u pleh za pečenje obložen pek-papirom. Preko stavite fil od jabuka pa preko naseckane kockice putera. Drugu razvučenu polovinu testa prebacite preko fila. Zasecite koru da ne bi pukla tokom pečenja. Pecite pitu 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni pa smanjite na 170 stepeni i pecite još 40 minuta.