Potrebno je:
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 250 ml mleka
- 2 žumanca
- 1 celo jaje
- 60 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 50 g omekšalog putera
- prstohvat soli
- 1 korica limuna
- po potrebi ulje za prženje
Za punjenje:
- 500 ml mleka
- 2 žumanca
- 2 kašike gustina
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 30 g putera
Priprema:
Kvasac i kačišicu šećera rastvorite u mlakom mleku, pa ostavite 10 minuta da se aktivira. Zasebno umutite jaja, žumanca, šećer, vanilu, koricu limuna i so. Onda umešajte nadošli kvasac pa postepeno dodajte brašno, i umesite meko, glatko testo. Dodajte puter i mesite oko 10 minuta, dok ne upije. Zatim pokrijte i pustite da naraste 1 sat, dok ne udvostruči volumen. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo, pa čašom vadite krofne.Pokrijte i pustite da narastu još pola sata. Pržite u dubokom ulju, sa obe strane do zlatno-smeđe boje. Izvadite na ubrus da se osuše od masnoće. Zasebno umutite žumanca, šećer i gustin sa malo mleka. Ostatak mleka zagrejte sa vanilinim šećerom. U vrelo mleko sipajte smesu i kuvajte dok se ne zgusne. Umešajte puter i mešajte dok se ne istopi. Špricem punite prohlađene krofne. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.