Za testo:
- 20 g svežeg kvasca
- 250 ml mlakog mleka
- 40 g šećera
- 580 g brašna
- 1 prstohvat soli
- 1 jaje
- 2 kašike jogurta
- 40 g putera, mekog
Za fil:
- 250 g kravljeg sira
- 100 g bebi spanaća
- 2 čena belog luka
- 50 g sušenog paradajza
- so i biber po ukusu
Za premazivanje:
- 1 jaje
- 2 kašike putera, rastopljenog
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj velikoj posudi pomešajte mlako mleko, šećer i kvasac. Pustite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U zasebnoj činiji prosejte brašno i dodajte so. Napravite udubljenje u sredini, pa dodajte kvasac, jaje, jogurt i omekšali puter. Zamesite glatko i elastično testo. Pokrijte krpom i ostavite da testo naraste 1-1,5 sat. Zatim, pripremajte fil. Sitno seckan beli luk propržite u tiganju na malo ulja. Onda dodajte seckani spanać i kuvajte nekoliko minuta. Pustite da se prohladi. U zasebnoj velikoj posudi pomešajte spanać sa sirom, sušenim paradajzom, soli i biberom. Nadošlo testo podelite na osam jednakih delova. Razvucite svaki deo u krug, pa isecite na 6 trouglova. Nanesite kašiku fila na svaki, pa lagano uvijte u kroasan. Prebacite na pleh obložen pek papirom, pa premažite umućenim jajetom i otopljenim puterom.Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.