Potrebno je:
- 150 g griza
- 125 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 150 g šećera
- 3 jajeta
- 120 ml jogurta
- 120 ml ulja
- 1 kašičica korice pomorandže
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
Za sirup:
- 120 ml soka od pomorandže
- 1 kašičica limunovog soka
- 240 ml vode
- 200 g šećera
Priprema:
Rernu zagrejte na 170 stepeni. U činiju razbijte jaja, pa dodajte so, koricu pomorandže i šećer. Mikserom mutite 3-4 minuta. Dodajte ulje i mutite minut. Onda sipajte jogurt i mutite jedan minut. Prosejte brašna i prašak za pecivo, pa dodajte sodu bikarbonu. Dodajte griz i vanilin ekstrakt, pa lopaticom dobro sjedinite. Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite 30 do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Pustite kolač da se prohladi. U činiju sipajte vodu, sok od pomorandže, sok od limuna i šećer. Lopaticom promešajte, pa zakuvajte na tihoj vatri. Čačkalicom izbockajte prohlađeni kolač, pa preko sipajte sirup. Prijatno!