Potrebno je:
- 3–4 kisele jabuke
- 1 manji krompir
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika maslaca 500 ml povrtnog ili pilećeg bujona
- 200 ml mleka ili pavlake za kuvanje
- so
- biber po ukusu
- prstohvat cimeta ili muškatnog oraščića
- svež peršun ili mirođija za dekoraciju
Priprema:
Oljuštite jabuke, pa ih očistite od semenki i isecite na kocke. Onda krompir oljuštite i isecite na sitne komade. Sitno naseckajte crni luk. Crni luk propržite u šerpi sve dok ne omekša. Zatim, dodajte krompir i jabuke pa zajedno kratko propržite. Onda nalijte bujon i kuvajte oko 15 minuta, na srednjoj vatri, sve dok krompir i jabuke ne omekšaju. Skinite sa vatre pa umutite štapnim mikserom, dok ne bude skroz kremasta. Potom, vratite na tihu vatru, pa dodajte mleko ili pavlaku. Posolite i pobiberite pa dodajte cimet ili muskantni oraščić. Kuvajte još 2–3 minuta, pa skinite sa vatre. Dekorišit potaž seckanim peršunom ili mirođijom. Bon appetit!