Potrebno je:
- 1 glavica karfiola
- 2 kašike margarina
- 2 kašike brašna
- 500 ml sojinog mleka
- 100 g biljnog kačkavalja
- so
- biber po ukusu
- prstohvat muskantnog oraščića
- 2 kašike prezli
Za dekoraciju:
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Vodu prokuvajte sa malo soli u velikom loncu, pa skuvajte cvetove karfiola 5 do 7 minuta, dok ne omekšaju. Procedite karfiol, pa ga ostavite sa strane. Otopite maslac u tiganju na srednjoj temperaturi, pa dodajte brašno i mešajte, sve dok ne dobijete zapršku. Kuvajte dva minuta, uz postepeno dodavanje brašna i neprestano mešanje. Kuvajte sos oko 5 do 7 minuta, dok se ne zgusne. Onda dodajte rendani sir, biber, so i muskantni oraščić. Mešajte dok se sir ne otopi i sos ne postane gladak. U pleh obložen pek papirom stavite kuvani karfiol, pa ga prelijte bešamel sosom. Pospite prezlama i pecite 20 do 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite i ostavite da se prohladi, pa ukrasite svežim peršunom.