Potrebno je:
- 1 srednji crni luk, isečen na kockice
- 2 srednje šargarepe, sitno iseckane
- 2 rebra celera, tanko isečena
- 1 mala tikvica, isečena na kolutove i na četvrtine
- 6 čenova belog luka, veoma sitno naseckanog
- 2 lovorova lista
- 2 kašike pivskog kvasca po želji
- 1 kašika mešavine suvih začina
- ½ kašike sušenog origana
- ¼ kašičice soli
- ¼ kašičice bibera
- ⅛ kašičice tucane paprike, opciono
- 960 ml povrtnog bujona
- 480 g vode
- 910 g paradajza isečenog na kockice
- 2 kašike paradajz paste
- 530 g konzerviranog pasulja, oceđenog i ispranog
- 225 g posne testenine za čorbu
- 475 g zelja, seckanog
- šaka svežeg peršuna
- veganski parmezan, narendan
Priprema:
U veliki lonac stavite luk, celer, šargarepu i tikvice, pa propržite na vodi 3-5 minuta, na srednjoj temperaturi, sve dok povrće ne omekša. Onda umešajte beli luk, pa promešajte i pržite još 30 sekundi.Zatim, dodajte lovorov list, pivski kvasac, začine, origano, so, biber i tucanu papriku. Dobro promešajte, pa pustite da kuva 30 sekundi. Onda dodajte povrtni bujon, vodu, paradajz i paradajz pastu, pa pustitte da provri. Umešajte pasulj i testeninu, pa ostavite da se krčka 12-15 minuta. Umešajte zelje, pa ostavite da se kuva oko 5 minuta, dok ne omekša. Zatim, skinite sa vatre. Pospite čorbu svežim peršunom i veganskim parmezanom.