TRADICIONALNE TUFAHIJE Omiljen dezert naših baka, njihov ukus je prosto očaravajuć | Lajk.rs

300x250

Tufahije su tradicionalni desert poreklom iz Bosne i Hercegovine, ali su omiljene širom Balkana. Ove slatke, sočne jabuke punjene orasima i prelivene šerbetom često se služe na slavama, praznicima ili kao poseban desert nakon bogatog obroka. Lako se prave, a rezultat je prava poslastica koja osvaja na prvi zalogaj!

Prvi Paragrafdesktop 728x90 Rs

Tufahije spajaju jednostavne sastojke u savršenu harmoniju ukusa. Kiselkast ukus jabuka savršeno se slaže sa slatkim, aromatičnim filom od oraha, dok šerbet daje sočnost i bogatstvo ukusa. Ovaj desert često se vezuje za porodična okupljanja i tradicionalne praznike, čineći ga neizostavnim delom balkanske kuhinje.

300x250 Hr2

Isprobajte ovaj recept i uživajte u ukusu tradicije!

728x90 Sr

Sastojci:

300x250 Hr2

  • 6 krupnijih kiselkastih jabuka

     

  • 150 g mlevenih oraha

     

  • 100 g kristal šećera (za punjenje)

     

  • 1 kašičica cimeta (po želji)

     

  • 1 limun (sok i kora)

Za šerbet:

  • 500 ml vode

     

  • 300 g šećera

     

  • 1 vanilin šećer

     

  • sok od pola limuna

Za dekoraciju:

  • Slatka pavlaka ili šlag

     

  • Mleveni orasi ili cela jezgra oraha

Priprema:

Priprema jabuka:

Oljuštite jabuke i pažljivo im izdubite sredinu pomoću kašičice ili specijalnog nožića, vodeći računa da ostanu cele. Kako jabuke ne bi potamnele, potopite ih odmah u vodu pomešanu sa sokom od jednog limuna.


Kuvanje jabuka:

U šerpi zagrejte vodu sa 300 g šećera, vanilin šećerom i sokom od pola limuna. Kada provri, pažljivo spustite jabuke i kuvajte ih 5-10 minuta dok ne omekšaju, ali da ne postanu previše mekane i da zadrže oblik. Izvadite ih pažljivo i ostavite da se ocede.

Priprema fila:

U činiji pomešajte mlevene orahe, šećer i cimet. Po želji, dodajte malo sirupa iz kuvanja jabuka da fil bude sočniji.

Punjenje jabuka:

Pažljivo napunite svaku jabuku pripremljenim filom. Rasporedite ih na tanjir ili u plitku posudu.

300x250 Hr2

Prelivanje šerbetom:

300x250 Mk Gif 2

Preostali šerbet prelijte preko punjenih jabuka i ostavite da se dobro ohlade, idealno u frižideru nekoliko sati.

Dekoracija:

Pre serviranja, tufahije ukrasite umućenim šlagom i pospite mlevenim orasima ili stavite po jednu jezgru oraha na vrh.

Saveti:

Umesto oraha, možete koristiti i bademe ili lešnike za drugačiji ukus.

Tufahije se najbolje služe dobro ohlađene, a ukus im je još bolji dan nakon pripreme kada upiju sav šerbet.

Ako želite zdraviju verziju, šećer možete zameniti medom ili zaslađivačem po izboru.

 

 

 

 

 

 

 

300x250

Pročitajte još...  POSNA REFORMA TORTA Raskošna poslastica sa orasima koja nimalo ne zaostaje za originalom | Lajk.rs
Molimo sve portale, ako kopirate članak sa našeg portala, navedite nas kao izvor informacije. ✅