Pelte je jednostavan i ukusan desert koji možete pripremiti za svega nekoliko minuta. Iako se tradicionalno priprema sa sokovima od voća poput duda, šipka, nara ili višanja, možete koristiti i džem po želji, što će mu dati posebnu aromu. Ovaj recept smo pronašli na kanalu Samrina Kuhinja, a njegova priprema je toliko laka da ćete već večeras uživati u ovom slatkom desertu.
Sastojci: (Mera je čaša od 200 ml)
2,5 čaše hladne vode
1 čaša pekmeza od jabuke (ako želite manje sladak ukus, koristite pola čaše)
Pola čaše brašna
Za preliv:
50 g maslaca
Oko 1 čaša krupno mlevenih oraha
Priprema:
U srednjem loncu sjedinite vodu i pekmez, pa ih stavite na šporet.
Dodajte brašno i stalno mešajte dok se smesa ne zgusne. Pazite da ne nastanu grudvice – smesa bi trebalo da postane glatka.
Kada je smesa spremna, izlijte je u pleh i ravnomerno rasporedite.
Otopite maslac i prelijte ga preko smese, a zatim pospite krupno mlevenim orasima.
Pelte je najlepše kada se ohladi ili poslužite dok je još mlako.
Ovaj jednostavan desert pruža savršen balans između ukusa i teksture, idealan za sve ljubitelje slatkiša. Uživajte u pripremi i degustaciji!