SVIMA ĆE USPETI Klasičan rižoto se pravi za tili čas i lako kombinuje sa raznim sosevima, definitivno vas neće razočarati | Lajk.rs

300x250 Hr

Evo jednostavnog recepta za klasični rižoto:

Prvi Paragrafdesktop 728x90 Mkd

Sastojci:

300x250 Mk

  • 300g pirinča (najbolje arborio ili neki drugi pirinač za rižoto)

     

  • 1 glavica crnog luka
  •  
  • 2 čena belog luka

     

  • 1 l pileće ili posne supe (ako koristite kocku, pazite da je rastvorite u vodi)
  •  
  • 100ml belog vina (opciono, ali dodaje odličan ukus)

     

  • 2 kašike maslinovog ulja ili 50g putera

     

  • 50g rendanog parmezana (po želji)

     

  • so i biber po ukusu

     

  • svež peršun (opciono, za dekoraciju)

Priprema:

Pripremite supu. Stavite je na laganu vatru da bude topla tokom pripreme rižota. Sitno iseckajte crni i beli luk. U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje ili puter na srednjoj vatri. Dodajte crni luk i pržite ga dok ne postane staklast, oko 3-4 minuta. Zatim dodajte beli luk i pržite još minut.

U tiganj dodajte pirinač i dobro ga promešaj sa lukom, pržeći ga još oko 2 minuta, dok ne postane blago staklast. Ako koristite vino, sada je trenutak da ga sipate. Pustite da vino ispari, mešajući povremeno.

Počnite da dodajete toplu supu u pirinač, po malo, čineći to u manjim količinama. Svaki put kada pirinač upije tečnost, dodajte još malo supe. Ovaj proces traje oko 18-20 minuta, dok rižoto ne postane kremast i pirinač mekan, ali još uvek al dente.

Kada je rižoto gotov, sklonite tiganj sa vatre i dodajte rendani parmezan. Dobro promešajte da se sve sjedini i postigne kremasta tekstura. Po ukusu dodajte so i biber. Rižoto pospite svežim peršunom i odmah servirajte dok je topao.

Saveti:

Možete dodati povrće (poput pečuraka, graška, tikvica) ili meso (piletina, morski plodovi) za varijacije.

Treci Paragrafdesktop 728x90 Hr

300x250 Mk Gif 2


Ako želite bogatiji ukus, možete koristiti pola maslinovog ulja, a pola putera. 

 

300x250 Eng

Uživajte u svom rižotu!

300x250

 

 

 

300x250 Hr

Pročitajte još...  NAMAZ OD JAJA I LUKA Mažite samostalno na hleb ili dodajte kao prilog, daje šmek svakom jelu | Lajk.rs
Molimo sve portale, ako kopirate članak sa našeg portala, navedite nas kao izvor informacije. ✅